Ga naar de inhoud
Dinsdag stemming

Minister waarschuwt: 'Brexit kan worden teruggedraaid'

Theresa May wil absoluut geen tweede referendum. Beeld © Getty Images

Het ziet ernaar uit dat de Britse premier Theresa May dinsdag opnieuw een nederlaag gaat lijden in het parlement, wanneer haar brexitdeal in stemming wordt gebracht. Dat zeggen twee invloedrijke parlementariërs.

Dinsdag is het weer D-day. Dan brengt May nogmaals haar brexitdeal in stemming, minder dan drie weken voor de geplande brexitdatum van 29 maart. De deal werd in januari massaal weggestemd, maar May hoopt voor dinsdag nieuwe toezeggingen te krijgen van de EU waardoor haar parlement nu toch kan instemmen.

Maar stevige toezeggingen zijn er niet, zeggen Nigel Dodds van de Democratic Unionist Party (DUP) en Steve Baker van de Conservative party. Dit kan tot uitstel of zelfs afstel leiden, waarschuwen Dodds en Baker in The Sunday Telegraph.

May
Lees ook
May zet mes op keel EU en parlement in laatste brexitoffensief

Last-minute

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt reageert op de uitspraken: hij zegt dat het mogelijk is dat de keuze van de Britten om uit de EU te stappen wordt teruggedraaid.

Premier May worstelt momenteel met de last-minute wijzigingen die ze wil aanbrengen in het EU-exitverdrag, om daarmee voldoende steun te verkrijgen. Dinsdag is het aan de parlementsleden om een deal al dan niet goed te keuren.

Chaotisch vertrek

Wordt het exitverdrag weggestemd dan zal May mogelijk om uitstel van de brexit vragen. Ook is een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, dus zonder overeenkomst, een mogelijkheid.

Volgens Hunt hebben de Britten nu de kans om op korte termijn de EU te verlaten. Die mogelijkheid moet volgens hem worden aangegrepen, omdat de tegenstanders van de brexit anders de 'wind in de zeilen krijgen'.

Backstop

De afgelopen weken hebben de Britten vrijwel non-stop geprobeerd om van de EU op de valreep nog juridisch bindende veranderingen te krijgen. Het draait daarbij (opnieuw) helemaal om de zogenaamde backstop.

De backstop is eigenlijk een verzekeringspolis om te garanderen dat er geen harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. Het probleem is: als die nodig blijkt te zijn, blijft het VK voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU, en dat willen ze helemaal niet, want dan moeten ze aan veel EU-regels blijven voldoen.