Ga naar de inhoud
'U zult niet meer thuiskomen'

Robot doet slechtnieuwsgesprek in Amerikaans ziekenhuis: 'Je gaat dood'

Beeld © KTVU

Het Kaiser Medical Center-ziekenhuis in Californië komt woorden tekort om zijn excuses te maken aan de nabestaanden van de 79-jarige Ernest Quintana. De behandelend arts had het slechtnieuwsgesprek namelijk op een ongekend kille manier uitbesteed.

Zijn kleindochter zat bij hem aan bed, samen met hem te wachten tot de dokter binnen zou komen met de uitslag van enkele testen van zijn longfunctie. Dat die niet best zou zijn, waren ze wel op bedacht.

'Zorgrobot'

Dat er een zorgrobot binnenkwam, in plaats van een dokter, ook dat konden ze wel aan. Maar dat het vervolgens die zorgrobot was, waar de dokter via een beeldscherm de mededeling gaf dat Quintana nog maar enkele dagen te leven had... dat ging alle perken te buiten. "U zult waarschijnlijk niet meer thuis komen", vertelde de dokter door het beeldscherm. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis. 

"We wisten dat slecht nieuws er een keer aan zat te komen omdat opa ernstig ziek was. Maar geen mens zou zo'n bericht op deze manier te horen moeten krijgen", vertelt kleindochter Annalisia Wilharm aan de lokale nieuwszender KTVU.

Ziekenhuizen
Lees ook:
Ziekenhuizen aan de slag met videoconsult via een app

Extra pijnlijk was dat Quintana slechthorend is en het nieuws niet kon verstaan. Het was dus zijn kleindochter die het hem moest vertellen. 

Excuses

Het ziekenhuis heeft zijn excuses aangeboden aan de familie en publiekelijk gereageerd. "We gebruiken zorgrobots in ons ziekenhuis als een aanvulling op onze zorg, maar ze mogen natuurlijk nooit een persoonlijk gesprek vervangen. Zeker niet bij moeilijke gesprekken." 

Zijn kleindochter filmde het dramatische slechtnieuwsgesprek op haar mobiele telefoon, omdat ze verwachtte ingewikkelde uitslagen te horen te krijgen. Die kon ze dan later met de rest van de familie bespreken. KTVU heeft slechts een kort fragment daarvan uitgezonden, maar het is genoeg om te zien wat er is gebeurd: