Ga naar de inhoud
'Eindelijk'

Amy lag vijf jaar in het ziekenhuis door een notenallergie, en nu is ze 'eindelijk thuis'

Amy May Shead met haar ouders. Beeld © Facebook Amy May Trust

De 31-jarige Amy May Shead uit Engeland ging altijd heel verantwoordelijk met haar notenallergie om. Toch ging het mis, op vakantie: ze kreeg een heftige hartstilstand en kwam in het ziekenhuis te liggen. Vijf jaar lang. Maar nu is er goed nieuws: Amy May is weer thuis. "Een nieuwe fase in haar leven is begonnen."

Eén hapje van een maaltijd, vijf jaar geleden, op vakantie met vrienden in Hongarije. Eén hapje en Amy's hele leven lag overhoop. Of, beter gezegd: haar leven stond stil. 

Amy May Shead heeft een heftige notenallergie. Daar was ze zich van bewust: Amy droeg altijd medicijnen bij zich, en heeft haar hele leven opgelet. Ook toen ze in het restaurant in Hongarije was, waar ze naar eigen zeggen tot drie keer toe haar allergiekaart aan het personeel heeft laten zien. 

Hartstilstand en hersenschade

Haar lijf reageerde meteen op de sporen van noten die op haar kip zaten. Volgens Amy May's moeder stopte haar hart zes minuten lang met kloppen, waardoor ze hersenschade heeft opgelopen. 

Met spoed werd Amy May naar het ziekenhuis gebracht in Hongarije, daarna kwam ze twee jaar in het ziekenhuis in haar thuisland, Engeland, te liggen. Omdat Amy's brein zo beschadigd was, kon ze niet alleen wonen. Dus na haar ziekenhuisopnames, kwam ze in het Marillac Care Centre terecht in Brentwood.

Door
Lees ook:
Door een paar theelepels pindakaas krijgt baby Job geen pinda-allergie

Levendige vrouw

"Amy was een levendige, bruisende jonge vrouw", vertelt haar moeder aan de BBC. "We zijn er nog steeds kapot van. Elke dag is zwaar. Maar we doen alles voor haar."

En daardoor kan Amy nu naar huis. "Deze middag, na vijf jaar tragedie, is Amy ontslagen uit het Marillac Care Centre", schrijft haar familie op de Facebookpagina van de stichting die voor Amy is opgericht. "Ze kan nu een heel nieuw hoofdstuk beginnen met haar toegewijde ouders, Sue en Roger."

Speciale woning

Amy's familie heeft een speciale aanleunwoning laten bouwen waar Amy en haar verzorgers kunnen verblijven. "Een nieuwe fase in haar leven is begonnen: onder hetzelfde dak als waar haar ouders leven, en niet meer in het ziekenhuis."

De familie bedankt het personeel van de ziekenhuizen en zorgcentra waar Amy heeft gelegen. "Maar er is geen plek zoals thuis, waar haar familie is. Niets kan boven de liefde van een ouder."

Groot
Lees ook:
Groot onderzoek naar cashewnotenallergie
Bron: RTL Nieuws