Dierentuin geschokt

Aap Julius krijgt psychose nadat bezoeker van dierentuin drugs naar hem gooit

06 maart 2019 23:30 Aangepast: 07 maart 2019 09:06
Iemand uit het publiek gooide een flesje drugs naar Julius Beeld © Dyreparken

Een chimpansee uit een Noorse dierentuin is vorige maand ziek geworden nadat hij uit een plastic fles dronk die vanuit het publiek naar hem werd toegegooid. Uit bloedtesten blijkt nu dat er in het flesje drugs zat. "We zijn geschokt", schrijft de dierentuin in een persbericht.

Dierenarts Rolf-Arne Ølberg zegt in het persbericht van dierentuin Dyreparken dat het hem pijn doet dat iemand tot zoiets in staat is. "Hij had net zo goed dood kunnen zijn."

Bekendste aap van Noorwegen

Julius is 'de bekendste aap van Noorwegen' en is de publiekstrekker van de dierentuin in Kristiansand. Op de website van de dierentuin is te lezen hoe slim de aap is, hij kan als enige van het hele verblijf schroefdoppen losdraaien. Maar dat hij dat kan, betekende vorige maand ook dat hij het vergif binnen kon krijgen.

Hij draaide namelijk de dop van het flesje open dat naar hem was toegegooid. Toen hij daarna het goedje innam, begon Julius zich raar te gedragen. Het was voor de dierenverzorgers niet meer mogelijk om contact met hem te maken, schrijft de Noorse Krant Verdens Gang.

Julius begon zichzelf te bijten

Julius, die dit jaar 40 jaar oud wordt, begon ook nog eens in zijn arm te bijten, waarna hij een grote wond kreeg. Daarom brachten de artsen hem in een narcose. Pas toen hij na een tijdje weer wakker werd, begon hij zich weer normaal te gedragen.

Bloedmonsters en urinemonsters wijzen nu uit dat Julius drugs heeft binnengekregen. "Dit had veel erger kunnen aflopen", zegt de dierenarts in het persbericht. 

Getuigen gezocht

De dierentuin heeft alle beelden van de bewakingscamera's bekeken maar ziet daarop niet wie het flesje gooit. Daarom wordt er nu, samen met de politie, gezocht naar getuigen.

`