Gefilmd door dashcam

Geen vervolging voor fataal ongeluk met zelfrijdende Uber

06 maart 2019 09:17 Aangepast: 06 maart 2019 09:28
Een zelfrijdende auto van Uber Beeld © EPA

Amerikaanse aanklagers gaan techbedrijf Uber voorlopig niet strafrechtelijk vervolgen voor het dodelijke ongeluk tijdens een test met een zelfrijdende auto.

Zij zien 'geen basis voor strafrechtelijke aansprakelijkheid'. Het ongeluk vorig jaar maart in Tempe, Arizona, was zover bekend de eerste keer dat een voetganger om het leven kwam door een zelfrijdende auto. De aanrijding was door een dashcam gefilmd.

Back-up-bestuurster

Waarom de aanklagers geen mogelijkheid zien tot strafrechtelijke vervolging is niet bekendgemaakt. Ze willen wel nog aanvullend onderzoek uitvoeren naar de bestuurster die als back-up in de auto zat. Haar hangt mogelijk wel vervolging boven het hoofd op verdenking van dood door schuld.

Dodelijk ongeluk met zelfrijdende auto: Uber stopt met tests

n de Amerikaanse staat Arizona is een voetganger om het leven gekomen na een botsing met een zelfrijdende auto. Taxibedrijf Uber stopt daardoor met alle tests met deze auto's. Volgens experts wordt de technologie te snel uitgerold door hevige concurrentie

Het besluit om Uber niet strafrechtelijk te vervolgen, betekent een kopzorg minder voor het bedrijf achter de bekende taxi-app, dat al een lange lijst heeft aan federale onderzoeken, rechtszaken en andere juridische geschillen. Zo lopen er ook onderzoeken van de landelijke verkeersautoriteiten naar het ongeval.

`