Wraakactie

'Terreuraanval' Franse gevangenis: cipiers gewond, vrouw dood

06 maart 2019 04:11 Aangepast: 06 maart 2019 08:37
Franse militaire helicopters vliegen over de extra beveiligde gevangenis in Conde-sur-Sarthe, Normandië Beeld © AFP/Francois Monier

De Franse politie is in een gevangenis in Normandië in actie gekomen nadat een gevangene twee cipiers had verwond. Hierbij kwam de vrouw van de gevangene om het leven. De gevangene is opgepakt.

De 27-jarige Michael Chiolo werd in de ochtend bezocht door zijn vrouw, die vermoedelijk een keukenmes mee naar binnen had gesmokkeld. Nadat hij de twee cipiers van de extra beveiligde gevangenis had neergestoken, verschansten de twee zich urenlang in een bezoekersruimte.

Na ongeveer tien uur viel een speciale politie-eenheid de ruimte binnen en schoot Chiolo en zijn vrouw neer. Zij overleed aan haar verwondingen. De twee gevangenisbewaarders raakten zwaargewond.

Wraakactie

Naar verluidt is Chiolo in de gevangenis geradicaliseerd. Hij zou tijdens de steekpartij ' Allahu akbar' hebben geroepen en hebben gedreigd met een bomgordel, die achteraf nep bleek. Hij zit een gevangenisstraf uit van dertig jaar vanwege een gewapende overval, ontvoering en moord.

"Er bestaat geen twijfel over de terroristische aard van deze aanval", zei minister van Justitie Nicole Belloubet tegen verslaggevers. Het OM in Frankrijk liet op basis van meerdere getuigen weten dat Chiolo wraak wilde nemen voor de dood van terrorist Chériff Chekatt.

Hij doodde in december meerdere mensen in Straatsburg en werd na een klopjacht door de politie zelf gedood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit is Chérif Chekatt, verdacht van de schietpartij in Straatsburg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore