Vertragingstactieken

'Duizenden verkrachte Argentijnse meisjes krijgen geen abortus'

05 maart 2019 16:20 Aangepast: 05 maart 2019 18:52
Een pro-abortusdemonstratie in Buenos Aires afgelopen maand. Beeld © AFP

Minderjarige meisjes in Argentinië die zwanger raken na een verkrachting, krijgen daarna niet de abortus die ze wettelijk gezien zouden mogen ondergaan. Ze worden daarin tegengewerkt door de overheid, medische instanties en artsen die tegen abortus zijn.

Het zou elk jaar gaan om duizenden meisjes, in de meeste gevallen slachtoffers van misbruik binnen de familie. De informatie komt naar buiten na een geval dat vorige week veel ophef veroorzaakte. Een 11-jarig meisje bracht een kind ter wereld nadat ambtenaren het verzoek om een abortus met opzet hadden vertraagd. Het meisje was zwanger geworden nadat ze was verkracht door de vriend van haar oma.

Vertragingstactieken

Iemand die bij de procedure was betrokken, zegt nu tegen de Britse krant The Guardian dat deze zaken zich in Argentinië jaarlijks duizenden keren voordoen. Door vertragingstactieken wordt er bewust voor gezorgd dat de zwangerschap langer duurt dan 23 weken, het uiterste moment waarop toestemming voor abortus kan worden verkregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen abortus: 11-jarig verkracht meisje in Argentinië bevallen

Uit officiële cijfers blijkt dat in 2017 in Argentinië 2493 baby's werden gebaard door meisjes jonger dan 15. In de leeftijdscategorie 15-19 jaar ging het om ruim 91.500 geboortes.

Veel Argentijnen tegen abortus

Een advocaat zegt tegen The Guardian dat de rechten van jonge meisjes in Argentinië 'systematisch worden geschonden'. Hoe met het recht op abortus wordt omgegaan, loopt uiteen 'per provincie, gemeente en soms zelfs per ziekenhuis'. Ook informeren artsen de meisjes en hun familie opzettelijk slecht over de mogelijkheden.

De anti-abortuslobby in het Zuid-Amerikaanse land is sterk. Vorig jaar wees het Argentijnse parlement een wetsvoorstel af om abortus onder alle omstandigheden te legaliseren. Nu is de ingreep op papier alleen toegestaan als de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore