60 voorstellen

Cookeilanden willen andere naam: weg met koloniaal verleden

05 maart 2019 11:27 Aangepast: 05 maart 2019 11:47
Avarua, de hoofdstad van de Cookeilanden. Beeld © iStock

De Cookeilanden willen af van hun naam. Die zou te veel herinneren aan hun koloniale verleden. De eilandengroep, 3000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.

Een commissie heeft sinds januari zestig alternatieve namen verzameld. Het is de bedoeling dat de beste naam volgende maand aan de lokale regering wordt voorgelegd. De 17.500 inwoners zouden daarna kunnen stemmen over de naamswijziging.

Maori-erfgoed

Danny Mataroa, voorzitter van de commissie die de naam van de eilanden wil veranderen, zegt tegen de radiozender RNZ Pacific dat de toekomstige naam het culturele erfgoed moet weerspiegelen van de Maori, de oorspronkelijke bevolkingsgroep.

Avaiki Nui, de naam die de lokale bevolking nu al vaak aan de eilandengroep geeft, zou hoge ogen gooien als kanshebber. Het is niet uitgesloten dat de Cookeilanden kiezen voor een dubbele officiële naam, zoals Nieuw-Zeeland ook al doet, het land waar de Cookeilanden een bestuursovereenkomst mee hebben. Dat heet officieel niet alleen Nieuw-Zeeland, maar ook Aotearoa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore