Belangrijke ontwikkeling

Hiv-patiënt genezen in Londen: tweede geval ooit

05 maart 2019 04:05 Aangepast: 05 maart 2019 09:09
Een hiv-testkit in een seksuele gezondheidskliniek in Londen Beeld © Gett Images/Chris Jackson

Een seropositieve man in Groot-Brittannië is genezen van het aids-virus. Dit is nog maar de tweede keer sinds de epidemie begon dat iemand volledig is genezen van het virus. De man ontving een beenmergtransplantatie van een hiv-resistente donor.

De man onderging de operatie drie jaar geleden. Zo'n anderhalf jaar later kon hij stoppen met AIDS-medicatie. De artsen hebben hem 'functioneel genezen' verklaard, maar kunnen niet uitsluiten dat het virus zich in de toekomst weer manifesteert.

De onderzoekers publiceren hun rapport vandaag in het tijdschrift Nature. Details worden gepresenteerd op de conferentie over retrovirussen en opportunistische infecties in Seattle. Zij beschrijven de zaak als een langdurige remissie, maar de meeste experts noemen het een genezing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

750 Nederlanders vorig jaar besmet met hiv: 'Op naar de nul'

Twaalf jaar

Het is precies twaalf jaar geleden dat de eerste hiv-patient, Timothy Brown, werd genezen in Berlijn. Bij Brown, die nu in de Verenigde Staten woont, is volgens hiv-experts het virus niet teruggekeerd. Beide gevallen waren het gevolg van beenmergtransplantaties.

Artsen omschrijven de ingreep als 'duur, complex en risicovol'. Voor de geschatte 37 miljoen mensen besmet met het hiv-virus is dit vooralsnog geen oplossing. "We hebben HIV niet genezen, maar dit geeft ons hoop dat het op een dag haalbaar zal zijn om het virus te elimineren", zei Sharon Lewin, een expert aan het Australische Doherty Institute en vice-voorzitter van een raadgevende commissie van de International AIDS Society. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore