Genoeg bewijs

Uitleveringszaak Huawei-topvrouw Meng gaat door

01 maart 2019 21:02 Aangepast: 04 maart 2019 01:27
Meng Wanzhou, cfo van Huawei. Beeld © EPA

Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf Huawei, wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Canadese regering is akkoord met een uitleveringszaak tegen de vrouw.

Meng werd eind vorig jaar in Vancouver aangehouden op verzoek van de VS. Ze wordt ervan verdacht de Amerikaanse sancties tegen Iran te hebben geschonden.

Enkelband

Ze werd op borgtocht vrijgelaten, maar moest een enkelband dragen en haar paspoort inleveren bij de Canadese autoriteiten.Volgens het Canadese ministerie van Justitie hebben de Amerikanen voldoende bewijzen in handen om de zaak te laten voorkomen.     

Rechters in Canada keuren bijna alle uitleveringsverzoeken goed. Volgens specialisten maakt het systeem in Canada het praktisch onmogelijk om een verdediging op te zetten. 

Canadezen opgepakt in China

Door de zaak zijn de spanningen tussen China en de VS en Canada flink opgelopen. In de weken na de aanhouding van Meng werden vier Canadezen opgepakt in China. In een geval betrof het zelfs een eerder al tot een celstraf veroordeelde man, die opeens alsnog tot de doodstraf werd veroordeeld.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Dubbele agenda

Maar ook om het Amerikaanse arrestatiebevel tegen Meng hangt een zweem van een dubbele agenda. In de maanden ervoor had de VS al verbaal de aanval op Huawei geopend. Het riep andere landen op om geen apparatuur van Huawei te gebruiken bij de aanleg van telecom en internetnetwerken, omdat het bedrijf met die apparatuur zou kunnen spioneren voor de Chinese staat.

De kwestie werpt mogelijk een schaduw over de handelsgesprekken tussen China en de VS. Volgens ingewijden naderden de partijen juist een akkoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore