Oplopende spanning

Pakistan laat neergeschoten Indiase piloot vrij 'als gebaar van vrede'

01 maart 2019 18:01 Aangepast: 01 maart 2019 18:08
Beeld © AFP

De Indiase luchtmachtpiloot die woensdag boven het Pakistaanse deel van regio Kashmir werd neergehaald, is aan de grens overgedragen aan de Indiase autoriteiten.

De piloot werd woensdag neergeschoten tijdens een luchtgevecht met Pakistaanse F-16's. Die wilden een vergeldingsaanval uitvoeren, nadat Indiase vliegtuigen een dag eerder een kamp van extremisten in Pakistaans gebied hadden bestookt.

Dat was weer een reactie van een grote terroristische aanval vanuit Pakistan op India, twee weken geleden.

Beelden van de arrestatie van de piloot:

Grensregio Kashmir

India en Pakistan leven al jaren op voet van oorlog, vanwege de grensregio Kashmir, waar beide landen aanspraak op maken.

De Indiase aanval van dinsdag was de eerste keer bijna vijftig jaar dat officiële strijdkrachten daadwerkelijk de grens overstaken. Die aanval leidde tot veel zorgen, omdat beide landen kernwapens hebben, waardoor de aanval zou kunnen escaleren tot een open oorlog tussen twee kernmachten. 

Olie op het vuur 

Of de vrijlating van de officier bijdraagt aan ontspanning is vooralsnog onduidelijk. Op het internet gooien aan beide kanten veel mensen olie op het vuur. De Pakistaanse premier Imran Khan heeft vergeefs geprobeerd zijn Indiase collega Modi aan de telefoon te krijgen. 

Het vrijlaten van de piloot is volgens Khan een 'gebaar van vrede'. Kort voor zijn vrijlating verscheen de piloot nog op de Pakistaanse televisie, waar hij de Pakistaanse strijdkrachten prees en dat hij 'prima was behandeld.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pakistan wil Indiase piloot vrijlaten 'als gebaar van vrede'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`