'Met de dood bedreigd'

Jihadbruid van Nederlandse IS-terrorist spoorloos verdwenen met baby

01 maart 2019 11:32 Aangepast: 01 maart 2019 11:37
Shamima Begum Beeld © AFP

Shamima Begum, een 19-jarige Britse jihadbruid, is in het oosten van Syrië verdwenen. Begum werd enkele jaren geleden uitgehuwelijkt aan een Nederlandse IS-aanhanger, Yago Riedijk.

Zij zou door andere vrouwen in het al-Hol-vluchtelingenkamp waar zij verbleef met de dood zijn bedreigd, schrijft The Daily Mail. Daarop zou zij met haar pasgeboren baby op de vlucht zijn geslagen naar een ander kamp bij de grens met Irak. 

Gruwelen van het kalifaat

Begum kwam de afgelopen weken diverse malen in het nieuws. Zij gaf interviews aan Britse media in de hoop weer naar Londen te kunnen terugkeren.

Ze beschreef de gruwelen van het 'kalifaat', maar heeft herhaaldelijk verklaard geen spijt te hebben van haar vertrek naar het IS-gebied. Daarover ontstond grote ophef in Groot-Brittannië.

Nederlands staatsburgerschap

Begum wil met haar kind naar Engeland terug. Ze komt uit de Londense wijk Bethnal Green en ging als 15-jarige in 2015 met twee schoolvrienden naar het gebied van IS.

Groot-Brittannië zit niet bepaald te springen om de terugkeer van Begum. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt haar paspoort in te trekken. Volgens het ministerie kan ze aanspraak maken op de Bengalese nationaliteit. Daardoor raakt ze niet stateloos, wat niet mag volgens internationaal recht.

In gesprek met ITV News zei ze eerder niet te begrijpen waarom andere Syriëgangers wel terug mogen, maar zij niet. "Misschien kan ik het Nederlandse staatsburgerschap aanvragen", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Britse IS-bruid overweegt Nederland: 'Misschien vraag ik wel asiel aan'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`