Geen deal

Trump: Kim wilde af van alle sancties tegen Noord-Korea

28 februari 2019 08:30 Aangepast: 28 februari 2019 09:48
Kim Jong-un en Donald Trump tijdens hun ontmoeting in Hanoi Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump wilde geen deal sluiten met Kim Jong-Un omdat de Noord-Koreaanse leider eiste dat alle sancties tegen het land zouden worden opgeheven. Daar kon Trump niet mee akkoord gaan.

Trump zei dat dat hij met de Noord-Koreaanse leider wel had gesproken over het ontmantelen van het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong, de grootste nucleaire faciliteit van Noord-Korea. Kim wilde daarin meegaan, maar alleen als de Verenigde Staten alle sancties zou opheffen.

Denucleariseren

"Zij willen van alle sancties af en dat kunnen wij niet doen'', zei Trump in een persconferentie. Kim wilde naar de mening van de Amerikaanse president te weinig doen aan het denucleariseren van Noord-Korea. "Ze wilden concessies doen, maar niet op de gebieden waar wij die willen zien."

Trump zei verder dat hij de gesprekken 'productief' had gevonden. "Ik had gehoopt dat we iets verder waren gekomen."

Hij zei ook dat hij nog steeds een heel goede relatie met Kim heeft en dat ze het geen goed idee vonden iets te ondertekenen, dat zou niet gepast zijn geweest, aldus Trump. Maar hun relatie is heel vriendschappelijk gebleven. Ze hebben het volgens Trump echter niet over een derde top gehad.

Trump legt uit waarom hij geen deal heeft gesloten

De besprekingen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un zijn abrupt geëindigd.

Kernwapens opgeven

De top in Hanoi was de tweede tussen de twee leiders. In juni vorig jaar was de eerste in Singapore. Ook die sloot af zonder concrete afspraken. Het topoverleg moet het in stalinistische stijl geregeerde en berooide Noord-Korea zover krijgen zijn kernwapens op te geven.

In ruil zou Kim de kans krijgen normale internationale relaties, inclusief handelsrelaties, aan te gaan. Het regime in Pyongyang voelt zich door de economische achteruitgang en de sancties bedreigd. Maar zonder kernwapens vreest het zich niet te kunnen verdedigen.

Het is onduidelijk hoe het nu verdergaat met het nucleaire arsenaal van Noord-Korea. Op de Zuid-Koreaanse beurs kelderden aandelenkoersen onmiddellijk bij het bekend worden van de mislukking in Hanoi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore