'Racist en bedrieger'

Trump over nu al explosieve getuigenis van Cohen: 'Hij liegt'

27 februari 2019 11:55 Aangepast: 27 februari 2019 17:43
Michael Cohen (links) en Donald Trump Beeld © AFP

Michael Cohen liegt om minder lang in de gevangenis te hoeven zitten. Dat twittert Donald Trump.

Cohen, Trumps voormalige advocaat en steun en toeverlaat,  getuigt vandaag in het Huis van Afgevaardigden tegen de Amerikaanse president.

Lek e-mails Clinton

Hij zal zeggen dat Trump van tevoren op de hoogte was van een lek van e-mails die zijn Democratische rivaal Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 zou schaden. Dat blijkt uit de tekst van Cohens getuigenis, die al in handen is van persbureau AP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Donald Trumps 'ritselaar' klapt uit de school

Cohen noemt Trump een 'racist', een 'boef' en een 'bedrieger'. Hij zegt documenten te zullen overhandigen ter ondersteuning van zijn beweringen. De racismebeschuldiging baseert Cohen op uitspraken van Trump dat Afro-Amerikanen nooit op hem zouden stemmen omdat ze 'te dom' zouden zijn. 

Liegen en fraude

Trump reageert daarop via Twitter: "Michael Cohen was een van de vele advocaten die mij (helaas) vertegenwoordigde. Hij had ook andere cliënten. Hij is door het Hooggerechtshof geschorst wegens liegen en fraude. Hij deed slechte dingen die geen verband hielden met Trump."

Cohen beweert verder dat Trump hem, in strijd met de Wet op de campagnefinanciering, opdracht gaf om 130.000 dollar te betalen aan pornoactrice Stormy Daniels. Dat was bedoeld om de actrice te laten zwijgen over een affaire met Trump.

Veroordeeld tot 3 jaar cel

Cohen zal ook een boekje opendoen over hoe Trump de onderhandelingen over een onroerendgoedproject in Moskou leidde, zelfs toen hij campagne voerde voor het presidentschap en publiekelijk verklaarde dat hij geen zakelijke belangen had in Rusland.

Cohen is al veroordeeld tot drie jaar cel wegens het overtreden van campagnewetten en het liegen tegen het Congres. Daarom zegt het Witte Huis dat hij totaal ongeloofwaardig is. Correspondent Erik Mouthaan zegt dat zijn getuigenis vandaag van groot belang kan zijn voor de publieke opinie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore