178 klachten tegen personeel

'Duizenden migrantenkinderen seksueel misbruikt in Amerikaanse detentiecentra'

27 februari 2019 05:13 Aangepast: 27 februari 2019 09:01
Archieffoto: een meisje in een detentiecentrum in McAllen, Texas Beeld © Getty Images/John Moore

Meer dan 4500 migrantenkinderen zeggen dat ze seksueel misbruikt zijn in detentiecentra. Het gaat om kinderen die zonder hun ouders bij de Amerikaanse grens aankwamen.

De gegevens komen van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. De meldingen zijn tussen 2013 en 2015 gedaan.

Democratisch congreslid Ted Deutch maakte de gegevens bekend tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De zitting ging over het beleid van de Trump-regering om migrantengezinnen te scheiden.

Jeugdwerkers

In de meeste meldingen werd een kind door een andere minderjarige lastiggevallen. Er waren ook 178 klachten tegen het personeel in de detentiecentra, met name de jeugdwerkers die de kinderen overal begeleiden.

Het zou onder andere gaan over ongepaste romantische relaties tussen kinderen en volwassenen, het aanraken van geslachtsorganen en het kijken naar kinderen die onder de douche stonden.

Eén per week

"Dat komt gemiddeld neer op één geval per week van seksueel misbruik van een niet-begeleide minderjarige door een personeelslid", zei Deutch. Hij noemt de klachten 'schokkend' en 'gruwelijk'. "De 135 migrantenopvangcentra van de Amerikaans overheid zijn een onveilige omgeving."

Van de klachten waren er 1300 dermate ernstig dat ze naar de FBI werden doorverwezen. Een woordvoerder zei dat 'de overgrote meerderheid' ongegrond bleek te zijn.

Felipe (8) had grootse plannen in Amerika, maar overleed in migrantencentrum

Eerder was er ophef over migrantenkinderen die in Amerikaanse detentiecentra overleden

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`