Ga naar de inhoud
Bijna 100 doden

Mogelijk verband tussen aanslagen in Nice en Berlijn

Door de aanslag in Berlijn werd het toezicht op Duitse kerstmarkten verscherpt. Beeld © ANP

De Duitse federale recherche zegt dat er een verband kan zijn tussen de aanslagen in 2016 op de boulevard van Nice en de kerstmarkt in Berlijn. De Tunesiër Bilal Ben Ammar was mogelijk aan de Franse zuidkust toen een islamitische extremist op de nationale feestdag inreed op wandelaars. Dat kostte 86 mensen het leven.

Ben Ammar was een vriend van de terrorist Anis Amri, die in december van datzelfde jaar met een vrachtwagen twaalf mensen doodreed in de Duitse hoofdstad.

Boardingpass

De link staat in een notitie van de federale recherche. Een aantal andere Duitse media meldden al dat Ben Ammar op 14 juli 2016 in Nice kan zijn geweest. Op zijn telefoon stond namelijk een foto van 7 juli met een boardingpass voor een vlucht van Berlin-Schönefeld naar Nice om 14.00 uur. De datum is niet te lezen. De instapkaart stond op naam van Oueslati B.

Ben Ammar had zich in Duitsland onder verschillende namen ingeschreven als asielzoeker. Op andere foto's is hij te zien in Parijs met bekenden. Waarschijnlijk zijn die foto's gemaakt op 10 en 15 juli.

Intussen uitgezet

Ben Ammar werd op 1 februari 2017 uitgezet naar Tunesië. Een onderzoekscommissie van de Bondsdag, het Duitse parlement, wil hem verhoren als dat kan.

'Pleger
Lees ook:
'Pleger aanslag kerstmarkt Berlijn stond in direct contact met IS'