Meer vrouwenrechten

Saoedische prinses wordt eerste vrouwelijke ambassadeur in VS

24 februari 2019 10:05 Aangepast: 24 februari 2019 10:22
Prinses Reema wordt gezien als voorvechter van vrouwenrechten. Beeld © AFP

Saoedi-Arabië stuurt voor het eerst een vrouwelijke ambassadeur naar de Verenigde Staten. Dat heeft het koninklijk huis in Riyad laten weten. Prinses Reema bint Bandar Al Saud volgt de zoon van koning Salman op.

Forbes Midden-Oosten riep prinses Reema eerder uit tot een van de 200 machtigste vrouwen in de Arabische wereld.

De prinses heeft jarenlang in de VS gewoond toen haar vader, prins Bandar bin Sultan, van 1983 tot 2005 werkte bij de ambassade in de VS en bij de Saoedische inlichtingendienst. Ze heeft in Washington aan de universiteit gestudeerd.

Vrouwenrechten

De prinses ging in 2005 terug naar Saoedi-Arabië en werkte in verschillende leidinggevende functies. Ze wordt gezien als voorvechter van vrouwenrechten. Zo heeft ze eerder bij een organisatie gewerkt die sport voor vrouwen promoot en brengt ze borstkanker bij vrouwen onder de aandacht.

Het gaat langzaam beter met de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Sinds vorig jaar mogen vrouwen in Saoedi-Arabië autorijden en mogen ze naar voetbalwedstrijden. Tegelijkertijd werden er vorig jaar ook vrouwenrechtenactivisten opgepakt, waardoor twijfels ontstonden over de progressieve ontwikkelingen in Saoedi-Arabië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen in Saoedi-Arabië voor het eerst naar een voetbalwedstrijd

Pittige taak

Haar voorganger Khalid bin Salman, de jongere broer van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, wordt plaatsvervangend minister van Defensie in Riyad.

De prinses staat een pittige taak te wachten. Saoedi-Arabië ligt al maanden onder vuur na de moord op journalist Jamal Khashoggi op het Saoedische consulaat in Istanbul. De journalist schreef voor de Washington Post en was kritisch op de Saoedische kroonprins.

Meer vrijheid voor vrouwen in Saoedi-Arabië is economisch noodzaak

De positie van de vrouw in Saoedi-Arabië verandert snel. De kroonprins vindt dat de economie moet veranderen vanwege de afnemende rol van olie. Een grotere rol voor vrouwen is dan noodzakelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`