Hulpgoederen in brand

Spanning stijgt in Venezuela: 'Vechten met kratten vol stenen'

23 februari 2019 23:31 Aangepast: 23 februari 2019 23:46
Een gewonde betoger bij de rellen aan de grens tussen Venezuela en Colombia. Beeld © RTL Nieuws / Sandra Korstjens

De spanning aan de grens tussen Venezuela en Colombia loopt steeds verder op. Bij protesten in de plaats Santa Elena de Uairén zijn zeker twee mensen om het leven gekomen, onder wie een jongen van 14. Correspondent Sandra Korstjens ziet betogers sjouwen met 'kratten vol stenen en dranghekken om mee te vechten'.

Ze is op één van de bruggen aan de grens getuige van botsingen tussen Venezolaanse betogers en militairen. Eerder vandaag gingen in de buurt twee trucks met hulpgoederen in vlammen op.

Traangas afgevuurd

De vrachtwagens zouden in brand zijn gestoken op bevel van de Venezolaanse president Maduro, die hulp van buiten afslaat. Ze maakten deel uit van een konvooi van vier trucks. Die waren tegengehouden door Venezolaanse militairen. Militairen hadden traangas afgevuurd op demonstranten die het konvooi begeleidden. Daarbij raakten ongeveer honderd mensen gewond, meldde de nieuwszender CNN.

Sandra Korstjens doet verslag op Twitter:

Venezuela heeft intussen de diplomatieke betrekkingen met Colombia verbroken. "We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela", zei president Maduro. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Militairen steken over

Zeker twintig Venezolaanse militairen en drie politieagenten zijn bij de plek van de rellen intussen naar Colombia gevlucht, meldt de Colombiaanse overheid. Een journalist van persbureau AFP zag vier van hen via de Simón Bolívar-brug bij Cúcuta de Colombiaanse kant van de grens oversteken.

Zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó, de tegenstander van Maduro, dirigeerde vandaag konvooien met humanitaire hulp vanuit Colombia en Brazilië richting Venezuela.

Voedseltekort

Het inmiddels straatarme Zuid-Amerikaanse land kampt al tijden met een groot tekort aan voedsel. De regering-Maduro claimt dat Guaidó de voedseltransporten aangrijpt om een militaire interventie op touw te zetten. Dat zou de val van de huidige president moeten veroorzaken.

Venezolanen willen blokkade bij grens met Colombia doorbreken

Correspondent Sandra Korstjens doet verslag van de gebeurtenissen bij de grens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore