Doofpotcultuur

Non tegen paus over seksueel misbruik: 'Deze storm gaat niet liggen'

23 februari 2019 11:36 Aangepast: 23 februari 2019 13:25
Veronica Openibo Beeld © EPA

De doofpotcultuur waarin seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk onder het tapijt wordt geveegd, moet snel veranderen. Alleen zo krijgt het Vaticaan zijn geloofwaardigheid terug.

Dat zei de vooraanstaande Nigeriaanse non Veronica Openibo in Vaticaanstad tegen paus Franciscus en een gezelschap kardinalen. "Deze storm zal niet gaan liggen." De kerk zou volgens Openibo haar 'middelmatigheid, hypocrisie en zelfgenoegzaamheid' moeten laten vallen.

"Wij verkondigen hier de Tien Geboden en doen onszelf voor als bewakers van normen en waarden en goed gedrag in de samenleving. Zijn wij hypocriet? Ja! Waarom hebben we zo lang onze mond gehouden?"

Stilzwijgen verbreken

In haar speech riep zij Afrikaanse en Aziatische kerkleiders op het stilzwijgen over seksueel misbruik te verbreken en zich niet te verschuilen achter aanspraken dat armoede en gewapende conflicten belangrijkere onderwerpen voor de kerk zouden zijn.

 

Het Vaticaan start conferentie over kindermisbruik

In het Vaticaan is een zwaar beladen conferentie bezig over seksueel misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk. Gaat het deksel eindelijk van de doofpot?

Uit functie gezet

Openibo wil dat er in de kerk een discussie op gang komt over het misbruikschandaal. Daarbij moet volgens haar zeker gekeken worden of seminaries, instellingen waar jongens tot priester worden opgeleid, voor jonge jongens wel zo gezond zijn.

Ook zou moeten worden overwogen of misbruikers niet uit hun functie zouden moeten worden gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vaticaan geeft toe: er is geheim handboek voor priesters die kind verwekken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore