'Antisemitisme in moedermelk'

Ruzie Israël en Polen verergert: 'Ik moet de waarheid vertellen'

22 februari 2019 18:52 Aangepast: 22 februari 2019 19:23
Concentratiekamp Auschwitz in Polen Beeld © EPA

De ruzie tussen Polen en Israël lijkt nog even niet te worden gesust. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, die deze week zei dat 'de Polen het antisemitisme met de moedermelk binnenkregen', gaf aan zijn woorden niet terug te nemen.

"Ik, als zoon van holocaust-overlevers, moet de waarheid vertellen", zei minister Katz in een televisieinterview. Hij zei zeker geen spijt te hebben van zijn woorden. 

Collaboratie

Die woorden zetten kwaad bloed in Warschau, dat prompt een geplande top met Hongarije, Slowakije en Tsjechië, die gehouden zou worden in Israël, afzegde.

De Israëlische minister vindt net als zijn premier Netanyahu dat er in de Tweede Wereldoorlog veel Polen collaboreerden met de nazi's, de Polen zelf zien zich als het grootste slachtoffer van de Duitse agressie. Polen was het land dat als eerste door het Duitse leger werd binnengevallen en het land waar de nazi's niet veel later hun vernietigingskampen bouwden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polen woedend op Israël om uitspraken over holocaust

'Geld aftroggelen'

Ook vanuit Polen wordt er nog niet op de rem getrapt. Een Poolse parlementslid van de regeringspartij zei dat 'de Joden erop uit zijn geld van Polen af te troggelen.'

In een interview meldde hij verder dat Joden 35 miljard dollar aan compensatie hebben gehad van Duitsland en Polen nog geen twee miljard. "Dit bewijst maar weer dat het allemaal om geld gaat. Joden kregen en krijgen veel geld van Duitsland. Nu hebben ze blijkbaar besloten zich op ons te richten."

Drie jaar cel als je Polen medeplichtig noemt aan de Holocaust

Sinds een jaar is er in Polen de omstreden Holocaustwet. Sinds 1 maart is het strafbaar om het bijvoorbeeld over Poolse, in plaats van Duitse concentratiekampen te hebben

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`