Plastic Pact

Akkoord over vermindering plastic: 'Hoort niet in ons milieu'

21 februari 2019 05:04 Aangepast: 21 februari 2019 11:45
Plastic zwerfafval dat uit de zee is gevist wordt gesorteerd. Beeld © Getty Images

Het kabinet, het Nederlandse bedrijfsleven en milieuorganisaties gaan de komende jaren het gebruik van plastic terugdringen. Ze spreken af om 20 procent minder plastic te gebruiken in 2025. Ook zal dan alleen nog maar plastic worden gebruikt dat volledig recyclebaar is.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) sluit hierover vandaag een akkoord met zeventig ondernemingen en milieuorganisaties. Levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties doen mee aan het zogenoemde Plastic Pact.

Eenmalig plastic 

De doelstelling is ook om over zes jaar minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen te recyclen zonder kwaliteitsverlies. Dit eenmalig te gebruiken plastic hoeft in 2025 trouwens niet volledig uit gerecycled plastic te bestaan, maar uit minimaal 35 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese plasticban is goudmijn voor recyclers: 'Aanbod is vervijfvoudigd'

Beter recyclen

"Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic", zegt Van Veldhoven. "Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen."

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Volgens directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu levert de brede samenwerking voor het pact winst op. "De hele keten pakt het probleem nu samen op." Maar wetgeving blijft volgens haar ook hard nodig om minder plastic in het milieu te krijgen. "Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop."

Plastic flesjes 

Met de verpakkingsindustrie is vorig jaar al afgesproken dat die de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent gaat verminderen. Als dit niet lukt, komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen. Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore