Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Noodhulp via Antillen

Blok: Curaçao niet gepasseerd bij aanwijzing als steunpunt voor Venezuela

20 februari 2019 20:30 Aangepast: 20 februari 2019 20:47
Juan Guaidó heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president van Venezuela en krijgt veel internationale steun. Beeld © EPA

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt dat de regering van Curaçao niet gepasseerd is bij de aanwijzing van het eiland als knooppunt voor humanitaire hulp aan Venezuela. Nederland zou niet voor zijn beurt hebben gesproken, zoals het verwijt luidt van het parlement op Curaçao.

Als reactie op de aanwijzing van Curaçao sloot Venezuela voorlopig de zeegrens voor scheepvaart vanuit de Antillen.

Tekort aan alles

Blok zegt tegen RTL Nieuws dat die blokkade 'vervelend' is voor Caribisch Nederland, maar ook voor de bevolking van Venezuela. "Er is daar tekort aan alles, aan voedsel, aan medicijnen. Het is juist van groot belang dat de bevolking toegang krijgt tot al die dingen die daar dringend nodig zijn."

Miljoenen Venezolanen hebben dringend hulp nodig, benadrukt Blok. Daarom heeft de Nederlandse regering besloten, samen met die van Curaçao, om het eiland beschikbaar te stellen als 'humanitaire hub'.

Met militaire operaties heeft de aanwijzing van Curaçao niet te maken, zegt Blok. "Het gaat puur om humanitaire hulp, dus om voedsel en medicijnen." De Amerikaanse regering had eerder laten weten een militaire interventie in Venezuela niet uit te sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Situatie Venezolaanse vluchtelingen op ABC-eilanden schrijnend'

Dat Curaçao een spil wordt in de hulp aan de noodlijdende bevolking van buurland Venezuela, gebeurt op verzoek van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten. Die hadden daarom gevraagd. Nederland en Curaçao stemmen ermee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider.

'Alle opties open'

Ook Trump steunt Guaidó. "We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open", zei president Donald Trump gisteren. Hij waarschuwde dat de legerleiding 'alles zal verliezen' als die Maduro blijft steunen. Hij riep het leger ook op humanitaire hulp toe te laten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore