Antisemitisme

En dat is acht: wéér parlementslid van Britse Labourpartij opgestapt

20 februari 2019 03:13 Aangepast: 20 februari 2019 03:13
Joan Ryan. Beeld © UK Parliament

De onrust in de Britse Labourpartij lijkt nog niet voorbij. Opnieuw stapt een parlementslid van de oppositiepartij op uit onvrede over leider Jeremy Corbyn.

Parlementslid Joan Ryan verlaat de partij, zo werd gisteravond bekend. Ze is het achtste lid dat deze week de oppositiepartij de rug toekeert. Ryan is helemaal klaar met wat ze 'anti-Joodse racisme in de partij' noemt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse parlementariërs stappen uit Labour om brexit-koers

Ze geeft Corbyn de schuld van de groei van het antisemitisme in de partij. Daarnaast is Ryan het niet eens met de brexitstrategie van Corbyn. Hij is in haar ogen niet geschikt om het land te leiden. 

Ryan plaatste een uitgebreide verklaring op haar Twitteraccount. Ze zegt dat het 'een ontzettend moeilijke beslissing was' om na 40 jaar de partij te verlaten. Ze verlaat Labour, maar niet het parlement. "Ik blijf mijn kiesdistrict vertegenwoordigen."

Samen in nieuwe groep

Het vertrek van Ryan komt nadat eerder deze week al zeven parlementsleden van Labour zich afsplitsten. Zij maakten hun vertrek maandag bekend op een persconferentie.

Voor die zeven ex-Labourleden was de brexitstrategie de belangrijkste reden om te vertrekken, maar ook zij stoorden zich aan het antisemitisme in de partij. De leden die maandag vertrokken, hebben de 'Independence Group' opgericht. Daar sluit ook Joan Ryan zich nu bij aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore