Crisis in Venezuela

Trump waarschuwt leger Venezuela: laat Maduro vallen, of anders...

19 februari 2019 03:39 Aangepast: 19 februari 2019 06:44
Trump hield zijn toespraak met op de achtergrond de vlag van Venezuela. Beeld © AFP

De legerleiding in Venezuela moet stoppen met haar steun aan president Nicolás Maduro. Dat heeft de Amerikaanse president Trump gezegd. Als ze Maduro blijven steunen, riskeren ze hun levens én hun toekomst.

Trump deed zijn uitspraken tijdens een speech in Florida, voor een publiek met voornamelijk Venezolaanse en Cubaanse immigranten. Hij riep Venezuela ook op om hulpgoederen het land in te laten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europarlementariër Esther de Lange Venezuela uitgezet

In Zuid-Florida wonen meer dan 100.000 Venezolanen of Amerikanen met een Venezolaanse achtergrond. Het is de grootste groep Venezolanen in de Verenigde Staten en daarom is het dan ook geen toeval dat Trump hier sprak.

Als de Venezolaanse legerleiding Maduro blijft steunen dan 'zullen ze geen veilige haven vinden en geen ontsnappingsroute. Dan zullen ze alles verliezen', waarschuwde de president. Maduro raakt politiek ingesloten door oppositieleider Guaidó, maar hij kan nog wel op steun rekenen van het leger.

Steun voor Guaidó

De Verenigde Staten hadden eerder hun steun uitgesproken voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die ook door veel Europese landen is erkend als interim-president van Venezuela. "We streven naar een vreedzame transitie van de macht, maar alle opties liggen open", zei Trump.

Maduro sloeg in een toespraak op de Venezolaanse staatstelevisie terug. Hij beschuldigde Trump van spreken 'in een soort nazi-stijl'. Hij zei ook dat Trump niet moest denken dat hij orders kan geven aan het leger in Venezuela.

Patiënten in Venezuela zonder medische hulp: 'De regering vermoordt ons!

In Venezuela heerst bittere armoede, hongernood en er is een groot tekort aan medicijnen. De situatie is zo schrijnend dat mensen dood gaan, omdat er geen hulp komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore