Ga naar de inhoud
Ineens een dochter

Twee baarmoeders, gewoon ongesteld, en toch bevallen: het gebeurde Ebony (18)

Ebony en haar baby Elodie. Beeld © Facebook

De Britse Ebony (18) uit Manchester had geen idee dat ze zwanger was – tot ze in een coma raakte en na vier dagen wakker werd als kersverse moeder. Ze bleek twee baarmoeders te hebben, waardoor haar zwangerschap onopgemerkt bleef.

Niets wees erop dat Ebony zwanger was. Ze had geen bollingen in haar buik, geen last van ochtendmisselijkheid, en ze werd iedere maand gewoon ongesteld. Het enige waar ze last van had, was hoofdpijn.

Die werd op een dag zo ondraaglijk, dat ze haar moeder erbij riep. Vanaf toen ging het van kwaad tot erger. Ebony kreeg ernstige stuiptrekkingen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd ze in een kunstmatig coma gebracht.

Twee baarmoeders

Wat niemand wist, was dat Ebony een aandoening heeft waardoor ze met twee baarmoeders leeft. Eén met een inmiddels volgroeide baby en één zonder, waardoor ze nog iedere maand ongesteld was. De baarmoeder met baby zat tegen haar rug aan, wat ervoor zorgde dat het kindje niet zichtbaar was.

In het ziekenhuis was ineens wel een buikje bij Ebony te zien. "Hoewel ik dacht dat ze niet zwanger kon zijn, waren de dokters er zeker van dat dat wel zo was", vertelt moeder Sheree aan The Mirror. Door de stuiptrekkingen van Ebony was de baby waarschijnlijk gedraaid en zichtbaar geworden.

Vrouw
Bevallingen
Vrouw bevalt aan boord van vliegtuig, baby kerngezond

Ontwaakt uit coma

Omdat Ebony een zwangerschapsvergiftiging had opgelopen, moest het kindje zo snel mogelijk met een keizersnee worden gehaald. Een paar uur later werd Elodie geboren. Gezond en wel.

Pas twee dagen erna werd Ebony wakker uit haar coma. "Ik herinner me dat de zuster mijn baby op mijn borst legde toen ik net wakker was", zegt Ebony. "Het klinkt heel erg nu, maar ik vroeg of ze haar weg konden halen omdat ik zo in de war was en ik zeker wist dat ze een vergissing hadden gemaakt."

Een wonder

Nadat haar was verteld wat er allemaal was gebeurd, kon Ebony langzaam wennen aan het idee en kreeg ze haar dochtertje opnieuw in haar armen. "Ik was in de war en best wel bang, maar het was een prachtig moment."

Volgens de artsen was de geboorte een wonder. Vrouwen die lijden aan deze aandoening en twee baarmoeders hebben, worstelen vaak met het verwekken van een kind – laat staan dat ze een volledige zwangerschap kunnen volbrengen. "Hoewel ik geen tijd had om me voor te bereiden, zou ik het voor geen goud willen veranderen", zegt Ebony. 

Wie
Zwanger
Wie maakte comateuze vrouw zwanger? Politie neemt DNA verzorgers af

Natuurtalent

Moeder Sheree is apetrots op haar dochter en kleindochter. "Ebony is zo'n goede moeder, ze is echt een natuurtalent", zegt ze. "En kleine Elodie is een prachtig meisje." Ebony wil deze maand haar studie weer oppakken om haar opleiding tot fysiotherapeut te kunnen afmaken.