Ontvoering

Vastgebonden in rioleringsbuis: Ruben werd ontvoerd in Colombia na Tinderdate

18 februari 2019 15:29 Aangepast: 18 februari 2019 15:31
Ruben Vanhees Beeld © Facebook

De Belgische Ruben Vanhees uit het grensplaatsje Moereik is vorige week drie dagen ontvoerd geweest in Colombia. Wat een leuke Tinderafspraak leek te zijn, eindigde in een eindeloze nachtmerrie.

De 33-jarige Ruben Vanhees brengt al sinds 2016 ieder jaar zes maanden door in Colombia voor werk. Hij geeft er Engelse les en coördineert IT-projecten. "Ik hou van Colombia, maar deze week heb ik de schaduwzijde van het land leren kennen", vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Vorige week dinsdag ging de Vlaming er in Medellín op uit met een meisje dat hij via Tinder had leren kennen. De date verliep soepel en het meisje, dat zichzelf Thalia noemde, nodigde hem uit bij haar tante. 

Terwijl het stel even later in de taxi zat ging het mis. Er sprongen twee gewapende mannen in de auto. "Eentje had een mes vast, de ander een stroomstootwapen", vertelt Ruben aan Het Belang van Limburg. Ruben, Thalia en de chauffeur kregen meerdere elektrische schokken. "Waarschijnlijk wilden ze zo net doen alsof mijn date ook slachtoffer was, maar achteraf bleek dat ze in het complot zat."

Vingers afsnijden

Ruben werd naar een plek ver buiten de stad gereden. Ondertussen ging zijn 'date' Thalia terug naar zijn flat om die helemaal leeg te roven. Ook moest hij zijn pincodes geven. "Als bleek dat die niet klopten, zouden ze één voor één mijn vingers afsnijden." 

Hij werd gedrogeerd en in een rioleringsbuis gestopt. "Rond mijn nek hing een strop die naar mijn voeten liep. Als ik mijn benen probeerde strekken, wurgde ik mezelf." Die nacht werd de put waar de Belg inzat afgedekt met takken en een dekentje. 

Ruben Vanhees Ruben Vanhees

Ontsnapping

Later werd Ruben naar een hotel gebracht in Bello, een buitenwijk van Medellín. Toen hij daar 's morgens vroeg wakker werd en zag dat de bewaker naast hem nog sliep, heeft hij de benen genomen.

"Ik ben in mijn boxershort de straat opgelopen om taxi’s tegen te houden, maar niemand stopte voor een halfnaakte, schreeuwende Belg. Daarna ben ik als een gek gaan lopen en uiteindelijk door bewakers van een lokaal bankkantoor opgevangen." De bewakers zorgden ervoor dat hij diezelfde dag naar het Belgische consulaat in Medellín werd gebracht.

Professionals

Inmiddels heeft Ruben een tijdelijk paspoort gekregen waarmee hij terug naar België kan. De Colombiaanse politie doet onderzoek naar het voorval. "Het onderzoek loopt, maar volgens de politie is het duidelijk dat het om professionals gaat", aldus Ruben.

Miniatuurvoorbeeld
Bende

'Zuid-Amerikaanse bende pleegt golf van inbraken in Nederland'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore