Ga naar de inhoud
Buitenland

Britse parlementariërs stappen uit Labour om brexit-koers

Voormalig lid van de Labour-partij Chris Leslie. Beeld © AFP

Zeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn onder andere ontevreden over de brexit-koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn.

De Labourleden, die zichzelf de Independence Group noemen, maakten maandagochtend hun besluit bekend tijdens een persconferentie. Naast de brexit-koers zijn ze het niet eens met hoe de partij omgaat met antisemitisme. 

Ze beschuldigen Corbyn van het voeren van een zwakke oppositie tegen de plannen van premier Theresa May voor het verlaten van de EU. Volgens een van de vertrekkende partijleden is de leiding van de partij medeplichtig aan het faciliteren van de brexit. 

Antisemitisme 

Politica Luciana Berger zei beschaamd te zijn over wat ze omschreef als 'institutioneel antisemitisme' binnen de partij, die herhaaldelijk is opgeschrikt door antisemitische incidenten. Partijleider Corbyn heeft steeds ontkend een antisemiet te zijn.

Haar collega Chris Leslie concludeerde op zijn beurt dat Labour is gekaapt door 'extreem links'. Hij ziet Corbyn ook niet als een geschikte premier. Leslie zei dat de partijleiding ieder tegengeluid over het brexitstandpunt van de partij heeft genegeerd

Labour bezat tot deze scheuring 256 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis.

Bron: RTL Z / ANP