Vier jaar conflict

Eerste akkoord tussen partijen in Jemen, strijders trekken zich terug

18 februari 2019 00:11 Aangepast: 18 februari 2019 05:38
Beeld © EPA

Een klein lichtpuntje in de voortslepende oorlog in Jemen. Vertegenwoordigers van de strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de havenstad Hodeidah.

Dat melden de Verenigde Naties. In de eerste fase trekken zich terug uit de havens van Hodeidah. De coalitietroepen gaan weg uit de oostelijke buitenwijken van de stad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vredesbesprekingen Jemen begonnen: 'Er zijn al 57.000 mensen gestorven'

In die buitenwijken werd hevig gevochten voor het staakt-het-vuren van 18 december. Die wapenstilstand werd grotendeels gerespecteerd, maar op sommige plaatsen werd toch gevochten. 

Kinderen in Jemen leven van vuilnis: 'We hebben niets, helemaal niets'

Zolang er gevochten wordt in Jemen verhongert de bevolking, zoals de 8-jarige Anissa.

Een woordvoerder van de VN wilde niet ingaan op de details van het akkoord tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen. De VN houden toezicht op de uitvoering van het akkoord van Hodeidah, in de hoop dat er een politieke oplossing is voor het conflict dat al vier jaar duurt.

De door Iran gesteunde Houthi's en de regering van Jemen, die door Saudi-Arabië wordt gesteund, konden het lang niet eens worden over wie controle krijgt over de stad en zijn havens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore