Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Democraten zijn tegen

Trump roept noodtoestand uit voor bouw grensmuur

15 februari 2019 16:56 Aangepast: 15 februari 2019 18:08
Beeld © AFP

President Trump heeft zojuist aangekondigd de noodtoestand te zullen uitroepen aan de grens met Mexico. Zo kan hij genoeg geld vrijmaken voor de bouw van de grensmuur, zonder dat het Congres daar nog iets over te zeggen heeft.

Het congres was niet bereid dat geld te geven doordat een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden er faliekant op tegen was. Zij zien het uitroepen van de noodtoestand nu als machtsmisbruik. Trump wil nu acht miljard dollar uittrekken voor de muur.

Shutdown

De impasse die dat in Washington opleverde, zorgde eind vorig jaar voor de langste 'shutdown' ooit in de Verenigde Staten: doordat de president en het Congres het niet eens konden worden over een nieuwe begroting, ging de hele federale overheid dicht.

800.000 ambtenaren zaten 35 dagen lang onbetaald thuis, of moesten toch komen werken zonder salaris. 

Compromis

Die shutdown werd tijdelijk doorbroken, toen Democraten en Republikeinen een compromis bereikten met een tijdelijke begroting voor drie weken, zodat er in die tijd verder kon worden onderhandeld. Maar ook in de afgelopen weken bleven de partijen onwrikbaar en een nieuwe shutdown dreigde.  

Gisteravond werd al duidelijk dat Trump niet van plan was zijn eis voor een muur op te geven, toen zijn woordvoerder al liet weten dat de noodtoestand zou worden uitgeroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand VS: 'Angst dat Trump nu als een Poetin of Erdogan gaat regeren'

Trump toont smokkelwaar en promoot muur bij grens Mexico

Trump was in januari ub Texas bij de grens met Mexico. Hij ging daar naartoe om de bouw van een grensmuur te promoten.

Gek genoeg maakt ook het uitroepen van de noodtoestand weer onderdeel uit van een  nieuw compromis, legt correspondent Erik Mouthaan uit. "De overheid blijft open, de president kan zeggen dat hij miljarden heeft gevonden voor de muur, de democraten kunnen zeggen dat zij hun poot stijf hielden en geen cent eraan gaven en Trump beschuldigen van machtsmisbruik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump in 'muurtoespraak': 'Hoeveel Amerikaans bloed moet er nog vloeien?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore