'Net vingers amputeren'

Ophef om knippen klauwen van leeuwtje in dierentuin

14 februari 2019 20:46 Aangepast: 18 februari 2019 16:01
De leeuw in Rafah Zoo Beeld © AFP

Dierenartsen in het Palestijnse Rafah hebben de klauwen van een leeuw afgeknipt. Het beest, pas veertien maanden oud, woont in een dierentuin en zou volgens de directeur kalm genoeg zijn om met kinderen te kunnen spelen. Maar dan wel zonder klauwen.

Op foto's is te zien hoe de medewerkers van de dierentuin de leeuw stevig vasthouden als de dierenarts een nagel van het beest afknipt met een tang.

'Zonder klauwen kunnen ze niet klimmen'

Volgens de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters zorgt het verwijderen van klauwen voor langdurige schade bij grote katachtigen. Het natuurlijk gedrag, zoals klimmen of het grijpen van voedsel, is nauwelijks mogelijk zonder klauwen, zegt de organisatie.

Dierenarts Fayez al-Haddad knipt de klauwen Dierenarts Fayez al-Haddad knipt de klauwen

Het idee kwam van Mohamed Jumaa, de eigenaar van de dierentuin, schrijft The Times of Israel. "Ik probeer de agressiviteit van de leeuw te temperen, zodat ze aardig is als bezoekers in haar buurt zijn."

'We willen bezoekers laten lachen'

De dierenarts Fayez al-Hadded voegde toe: "De klauwen zijn eraf gehaald zodat ze niet zo snel groeien en zodat de kinderen met haar kunnen spelen. We willen de kinderen een lach op hun gezicht bezorgen en ook meer bezoekers lokken, omdat de kosten van het park erg hoog zijn."

De leeuw zou zonder klauwen beter kunnen spelen met kinderen De leeuw zou zonder klauwen beter kunnen spelen met kinderen

De leeuw zou verdoofd zijn tijdens het knippen van de klauwen. Er zijn geen dierenklinieken in de omgeving van de dierentuin, waardoor die operatie in de dierentuin zelf plaatsvond. 

'Dit is net als vingers amputeren'

Dierenwelzijnsorganisaties vergelijken de operatie met het amputeren van vingers bij een mens. Al-Hadded ontkende dat het een wreed proces zou zijn. 

Onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore