15 jaar op planeet

'Meest succesvolle Mars-missie ooit' is over, contact met Opportunity niet hersteld

13 februari 2019 20:04 Aangepast: 13 februari 2019 21:01
Beeld © ANP/NASA

Het is het Amerikaanse ruimteagentschap NASA niet gelukt om het contact met marslander Opportunity te herstellen. Een laatste poging mislukte vandaag, meldt de NASA. Daarmee komt na ruim vijftien jaar een eind aan de 'succesvolste en langste Mars-missie ooit'.

De Mars Exploration Rover-B, zoals het wagentje officieel heet, werd op 25 januari 2004 gelanceerd. Nooit eerder hield een marslander het zo lang vol. De Opportunity reed tientallen kilometers over de planeet. 

De laatste acht maanden is ruim 800 keer geprobeerd het contact te herstellen met het rijdende laboratorium. De verbinding werd verbroken omdat de accu van het karretje niet meer opgeladen kon worden na een stofstorm op de planeet.

Water en leven

De Amerikanen stuurden de marslander de ruimte in op zoek naar water.  Er werden bewijzen gevonden dat er in elk geval ooit water stroomde op Mars.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling noemt het einde van de missie ‘een mooi moment om stil te staan bij het ‘ongehoorde succes van het project'. "De Opportunity ontdekte onder meer dat Mars lang geleden veel meer op de aarde leek dan nu, inclusief oceanen en misschien zelfs wel leven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore