Ruslandonderzoek

Voorzitter senaatscommissie: 'Geen samenzwering Trump en Rusland'

13 februari 2019 02:34 Aangepast: 13 februari 2019 07:15
Ferme handdruk bij een ontmoeting tussen Trump en Poetin in Helsinki in 2018. Beeld © AFP

Er is vooralsnog geen enkel duidelijk bewijs voor een samenzwering tussen Donald Trump en de Russen voor de verkiezingen van 2016. Dat zei de voorzitter van een Amerikaanse senaatscommissie na een onderzoek van twee jaar.

Zowel Republikeinse en Democratische afgevaardigden werkten mee aan het onderzoek van de commissie, dat nog niet geheel is afgerond. De onderzoekers hebben zo ongeveer 300.000 documenten bekeken.

Bijna ten einde

"Er is geen feitelijk bewijs van een heimelijke verstandhouding tussen de Trump-campagne en Rusland", zei Republikeinse Senator Richard Burr, voorzitter van de senaatscommissie, in een interview met Amerikaanse nieuwsorganisatie NBC gisteren.

In een interview met CBS afgelopen week zei Burr dat er nog meer feiten kunnen worden ontdekt, maar maakte ook duidelijk dat het onderzoek bijna ten einde was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit betekenen de veroordelingen voor Trump: 'Het komt nu wel heel dichtbij'

Interpretatie

De Republikeinen en Democraten zijn het niet eens over de interpretatie van alle feiten. Democratische leden van de senaatscommissie vertelden dat ze Burrs uitleg van het onderzoek niet betwistten, maar dat de context ontbrak. "We gingen nooit een contract vinden met de boodschap: 'Hé Vladimir, we gaan samenspannen'", zei een Democratische assistent.

De Democraten stellen nog altijd dat Trump tijdens de campagne bereid was hulp van een buitenlandse tegenstander te accepteren. Dat blijkt vooral uit de vele contactmomenten tussen medewerkers en kinderen van Trump en verschillende Russen.

Naast het onderzoek van de senaatscommissie wordt er door speciaal onderzoeker Robert Mueller ook onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke samenzwering tussen Trump en Rusland. Het onderzoek heeft inmiddels tientallen aanklachten en acht veroordelingen opgeleverd.

Belangrijkste oordeel

Correspondent Erik Mouthaan is niet onder de indruk van de woorden van de senaatscommissie. "Dit is het woord van een Republikein die trouw is aan Trump. Hij wil er misschien een draai aan geven om de president gunstig te stemmen. We zullen zien wat het eindrapport van zijn commissie uiteindelijk bevat."

"Deze commissie krijgt ook niet alle details te zien, justitie zou bepaalde documenten of verhoren kunnen hebben waar de politici niet bij zijn gekomen. Uiteindelijk is het belangrijkste oordeel dat van de bijzonder openbaar aanklager die is ingesteld om te onderzoeken of de Trump campagne met de Russen samenspande om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren."

Dit is de connectie tussen de Russen en Trump

Correspondent Erik Mouthaan legde in 2017 reeds uit waar het onderzoek om ging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore