4 vragen

Grensmuur of grenshek? Ineens lijkt het Trump niet meer uit te maken

12 februari 2019 17:49 Aangepast: 12 februari 2019 18:24
Een prototype van Trumps grensmuur in de buurt van Tijuana, Mexico. Beeld © AFP

Democraten en Republikeinen zouden het eindelijk eens zijn geworden over de grensafscheiding tussen de Verenigde Staten en Mexico. Wordt het nu toch een hek? Correspondent Erik Mouthaan beantwoordt de belangrijkste vragen.

1. Hoe belangrijk is de grensbeveiliging bij Mexico voor Amerika?

Voor Trump is het één van de belangrijkste beloftes die hij deed. Maar twee derde van de Amerikanen zegt dat de toestroom van ongedocumenteerden en asielzoekers het niet nodig maakt om een muur te bouwen. Die toestroom is veel kleiner dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Amerikanen zijn het er wél over eens dat de grens beveiligd moet zijn. Democraten vinden dat ook, al roept de president dat zij de grens 'wagenwijd open willen zetten'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten: geen muur bij Mexico, maar een hek

2. Waarom kan Trump niet gewoon opdracht geven om de muur te gaan bouwen?

Om dezelfde reden dat premier Rutte niet zomaar in zijn eentje kan besluiten een snelweg dwars over de Veluwe aan te leggen. Het parlement moet instemmen en gaat, net als in Nederland, over de begroting. Dus het geld moet beschikbaar worden gesteld door het Congres.

Sinds dit jaar hebben Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Ze willen geen geld uitgeven aan de muur, wel aan versteviging van bestaande hekken. Trump heeft gedreigd de noodtoestand uit te roepen, zodat het wettelijk mogelijk is het leger opdracht te geven om de muur te bouwen. Dat zou dan uit de lopende defensiebegroting moeten worden betaald. Het is onduidelijk of Trump dat ook echt zou doen, of dat hij het alleen gebruikt als onderhandelingstactiek.

3. Wat verandert er als er een muur of een hek komt?

Langs een derde van de 3000 kilometer lange grens staat nu al een hek of een barrière. Het akkoord dat nu op tafel ligt, voorziet in een klein gedeelte nieuw hek, maar vooral in versterking van bestaand hek. Het gaat maar om een kwart van de 325 kilometer die Trump gebouwd wilde zien.

Het Witte Huis zegt nu dat het niet meer uitmaakt of het een hek of een muur is. Tijdens de campagne had Trump het altijd over een dichte, betonnen muur, maar de grenspolitie heeft altijd gezegd dat zoiets niet handig is: dan kun je niet zien wat er aan de andere kant gebeurt. Door een hek met (betonnen of metalen) spijlen zie je dat wel.

Erik Mouthaan bij de grens

Correspondent Erik Mouthaan bezoekt het begin van de afscheiding tussen de VS en Mexico.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feiten over de muur van Trump: nog geen meter gebouwd, minder illegalen dan in 2000

4. De 800.000 ambtenaren die tijdens de wekenlange 'shutdown' geen salaris kregen, moeten die zich nog zorgen maken?

O ja. Het is nog lang niet gezegd dat de president akkoord gaat. Rechtse talkshowpresentatoren hebben zich al tegen de deal gekeerd en Trump vindt hun oordeel altijd heel belangrijk. De vorige 'shutdown' gebeurde nadat Trump op het laatste moment had besloten niet akkoord te gaan met een begroting, al had zijn Witte Huis gezegd dat de president het zou ondertekenen. De deadline is in de nacht van vrijdag op zaterdag. Pas als er een presidentiële handtekening onder het akkoord staat, zullen ambtenaren opgelucht ademhalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`