Grens met Mexico

Democraten: geen muur bij Mexico, maar een hek

12 februari 2019 03:37 Aangepast: 12 februari 2019 11:39
De Republikeinse senator Richard Shelby Beeld © EPA/JIM LO SCALZO

De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn dichter bij elkaar gekomen over de financiering van de grensbeveiliging.

Volgens de Republikeinse senator Richard Shelby, een van de Congresonderhandelaars die aan financiering voor grensbewaking werken, is er een principeakkoord bereikt door de onderhandelaars uit het Congres. Shelby wilde geen details geven over het akkoord. Stafmedewerkers moeten de details eerst uitwerken.

Volgens de Democratische afgevaardigde, Nita Lowey, kunnen medewerkers het plan woensdag hebben uitgewerkt. President Trump, die nog moet instemmen met het plan, had eerder al gedreigd met een nieuwe shutdown, als hij zijn gevraagde miljarden dollars voor de bouw van de grensmuur niet krijgt.

Voorkomen

De vorige shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de overheidsloketten, begon op 22 december en duurde 35 dagen. Het was de langste shutdown ooit in de VS.

Trump wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur. Dat was een van zijn verkiezingsbeloftes. De Democraten hadden al laten weten dat ze daar geen geld voor willen uittrekken. Ook de lange shutdown kon hen niet overhalen.

Grensmuur

Senator Shelby wilde niet zeggen of er in het akkoord geld is opgenomen voor de grensmuur. Wel zei hij te hopen dat Trump het plan wil steunen. "We denken het en we hopen het," zei hij.

Volgens een medewerker van een van de Congresleden bevat het akkoord niet de 5,7 miljard dollar voor de grensmuur. In het plan is 1,375 miljard dollar vrijgemaakt voor de bouw van zo'n 88 kilometer aan hekwerk op de grens in de regio van Rio Grande Valley in de staat Texas.

Het Congres moet voor vrijdagavond instemmen met het plan, omdat het begrotingsvoorstel dat op 25 januari was ingediend, dan afloopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shutdown Amerikaanse overheid voorbij: Trump en congres sluiten tijdelijke deal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`