Childish Gambino grote winnaar

Primeur bij Grammy's: rapnummer beste song van het jaar

11 februari 2019 09:38 Aangepast: 11 februari 2019 09:40
Childish Gambino (archieffoto) Beeld © AFP

Childish Gambino is een van de grote winnaars geworden van de Grammy's. Hij kreeg beeldjes voor zowel song als record van het jaar met zijn nummer This Is America. 

Het nummer tegen discriminatie en wapengeweld in de Verenigde Staten werd ook onderscheiden met de award voor Best Rap Performance en een voor Best Music Video. Het is de eerste keer dat een rapnummer tot beste song van het jaar wordt gekroond.

Dua Lipa

De Grammy voor het beste album ging zondag in Los Angeles naar Kacey Musgraves. De countryzangeres won voor haar plaat Golden Hour. De muzikante won ook vier Grammy's, naast die voor beste album won ze ook in de categorieën beste country album, beste country song en best country solo-uitvoering.

De Britse popzangeres Dua Lipa ontving een award voor beste nieuwe artiest en Cardi B kreeg als eerste vrouwelijke rapper een Grammy voor een solo-album. De 26-jarige won voor haar plaat Invasion of Privacy.

Lady Gaga

Lady Gaga had haar armen vol op de Grammy's van 2019. Ze won liefst drie prijzen, waaronder het beste popduet voor Shallow.

De zangeres benadrukte in haar toespraak de films boodschap over geestelijke gezondheid: "Als je iemand ziet die pijn heeft, kijk dan niet weg".

Ariana Grande boos

Ariana Grande, die ruziede met de organisatoren, ontving het beste popalbum voor Sweetener.

Het is Grandes eerste Grammy. "Dit is wild en mooi," tweette ze. "Heel erg bedankt."

Afwezig

Ariana Grande was er niet bij om de prijs in ontvangst te nemen. Volgens Amerikaans entertainment-tijdschrift Variety was Grande beledigd omdat Grammy's Producer Ken Ehrlich de zangeres niet had toegestaan haar nieuwe single 7 Rings te zingen.

Het team van de zangeres was ook verontwaardigd dat Grandes foto’s werden gebruikt in de promotie voor de Grammy Awards zonder een belofte dat zij daadwerkelijk zou deelnemen. Grande besloot niet op te treden tijdens de uitreiking en wilde de show ook niet bijwonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ariana Grande boos op Grammy producer

Metropole

Het Metropole Orkest heeft geen Grammy kunnen binnenhalen. In de categorie 'Best Jazz Vocal Album' ging Cécile McLorin Salvant er met de prestigieuze muziekprijs vandoor voor het album The Window.

Het orkest feliciteerde de Amerikaanse jazzzangeres met de prijs. De twee werkten in 2016 al eens samen en in augustus staat nog een gezamenlijk optreden gepland in Het Concertgebouw, waar ze een eerbetoon geven aan Nina Simone. "We houden van je album en hopen het podium in de nabije toekomst nog een keer te delen", aldus het orkest op Twitter.

Achttiende keer

Het was de achttiende keer dat het orkest kans maakte op een Grammy. "Het went in zekere zin wel. Maar toch ben je elke keer weer enthousiast en benieuwd", zei orkestdirecteur Jan Geert Vierkant voorafgaand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Metropole Orkest went aan Grammy-nominaties

`