Tragisch eerbetoon

Duits reddingsschip krijgt naam van verdronken peuter Alan Kurdi

11 februari 2019 02:43 Aangepast: 11 februari 2019 06:08
Abdullah Kurdi en zijn zus Tina voor het Sea-Eye-reddingsschip Alan Kurdi Beeld © AFP/Jaime Reina

Drie jaar was hij pas. Het Syrische jongetje Alan Kurdi dat in 2015 aanspoelde op een strand in Turkije. De tragische foto van de verdronken peuter schokte de wereld. Nu prijkt zijn naam op een reddingsschip.Een Duits reddingsschip voor migranten in de Middellandse Zee werd gisteren op het Spaanse eiland Mallorca vernoemd naar het drie-jarige Syrische jongetje Alan Kurdi, vermeldt Duitse omroep DW. De peuter verdronk bij de Turkse kust tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hij was 3 en kwam uit Kobani: Aylan Kurdi

Duizenden gezinnen

Alans vader Abdullah Kurdi en zijn tante Tima Kurdi woonden op het Spaanse eiland Mallorca de ceremonie van de Duitse organisatie Sea-Eye bij.

“We zijn blij dat het Duitse reddingsschip de naam van onze jongen zal dragen. Mijn jongen op het strand mag nooit vergeten worden. Ons verdriet over het verlies van mijn vrouw en zonen wordt gedeeld door velen, door duizenden gezinnen die zo tragisch hun zonen en dochters op deze wijze hebben verloren,” zei Abdullah Kurdi in een verklaring vrijgegeven door Sea-Eye.

Symbool

De schokkende foto van het levenloze jongetje, dat toen Aylan werd genoemd, stond in 2015 over de gehele wereld op de voorpagina. De foto transformeerde hoe mensen de crisis zagen.

“Gezamenlijk moeten we ervoor zorgen dat geen kind op de vlucht meer sterft. Want wie zijn wij en wat zijn onze waarden nu echt waard als we zoiets laten gebeuren?” schreef Duitse krant Bild. Alan en zijn beeltenis werden al snel een symbool voor de crisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reusachtige graffiti van verdronken peuter Aylan

Oorlog

Het gezin Kurdi was de oorlog in Syrië ontvlucht. Het kreeg echter geen toestemming van de Turkse overheid om naar Canada te reizen waar Tima woont. Vader Abdullah besloot daarop om met behulp van smokkelaars via een rubberbootje naar Griekenland over te steken. Zijn vrouw en twee zonen verdronken toen het bootje kapseisde.

Sea-Eye zegt dat het sinds 2016 meer dan 14.000 mensen heeft gered in de Middellandse Zee. Het schip heette voorheen Professor Albrecht Penck.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`