Meer kinderen

Belastingvoordelen en voordelig lenen: Hongaarse premier wil grotere gezinnen

10 februari 2019 22:28 Aangepast: 10 februari 2019 22:30
De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens zijn jaarlijkse toespraak. Beeld © ANP

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat zijn landgenoten meer kinderen nemen. Dit hoopt hij te bereiken met belastingvoordeeltjes en gunstige leningen.

Vrouwen onder de veertig jaar die voor het eerst trouwen, kunnen een bedrag van omgerekend ruim 30.000 euro onder gunstige voorwaarden lenen. Als ze drie kinderen krijgen wordt hun schuld kwijtgescholden.

Vrouwen met vier kinderen of meer hoeven geen inkomstenbelasting meer te betalen.

Grotere auto met subsidie

Ook gezinnen met twee of meer kinderen krijgen voordeeltjes bij het afsluiten van een hypotheek. Als ze drie kinderen hebben, kunnen ze met subsidie een grote auto kopen.

Orbán kondigde deze maatregelen zondag aan tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het volk. Immigratie is volgens hem niet het antwoord op dalende geboortecijfers in Europa, maar meer eigen kinderen. "We hebben Hongaarse kinderen nodig", zei de premier.

Europees Parlement

Orbán zet er ook op in de economische groei van Hongarije de komende jaren twee procent hoger te laten zijn dan het gemiddelde in de Europese Unie.

De verkiezingen voor het Europees Parlement in mei ziet hij als een strijd tussen partijen die voor 'een gemengde samenleving' zijn en partijen die de christelijke wortels van Europa veilig willen stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'EU-landen moeten tempo maken met sancties tegen Hongarije'

`