Ga naar de inhoud
50.000 geïnfecteerd

300 doden na mazelenuitbraak Madagaskar, meeste van hen kinderen

Jean Claude reisde 24 uur om zijn 15 maanden oude zoontje naar het ziekenhuis te brengen. Beeld © CNN

De mazelen verspreiden zich razendsnel in Madagaskar. Zeker 300 mensen, de meeste van hen kinderen, zijn inmiddels overleden. Meer dan 50.000 mensen zijn geïnfecteerd. Het is de grootste uitbraak sinds jaren.

Binnen drie dagen ging het opeens ontzettend slecht met de jongste drie kinderen van Hasina Raharimandimby uit Madagaskar. Eind vorige maand overleden ze alle drie aan de mazelen. Daarom bracht ze haar andere kind naar een kliniek in de hoofdstad Antananarivo. Het jongetje werd ingeënt, maar had een nare hoest. Ze was bang dat ook hij de mazelen had.

Ze kon haar andere kinderen niet eerder inenten omdat ze geen toegang had tot de vaccinatie. "Je kunt de dood niet altijd voorkomen, maar moeders willen alles doen om hun kinderen te beschermen", zegt ze tegen CNN. Gelukkig voor Hasina was de hoest van haar zoon gewoon een verkoudheid.

24 uur reizen voor vaccinatie

Jean Claude Nambinintsoa reisde 24 uur met een minibustaxi om zijn 15 maanden oude Pierrot naar het ziekenhuis te brengen. Veel kinderen in zijn dorp werden ziek en hij hoopte zijn zoon te vaccineren, maar het was al te laat.

"Toen ik hier aankwam, zeiden de artsen dat mijn zoon al mazelen had", zegt Nambinintsoa tegen CNN. Of Pierrot het gaat overleven, is afwachten.

Verspreid door het hele land

De secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat tienduizenden mensen sinds oktober 2018 zijn geïnfecteerd door het virus.

De mazelenuitbraak is inmiddels verspreid door het hele land. Omdat de mazelen heel besmettelijk zijn en makkelijk overdraagbaar door te hoesten of te niezen, hebben ook veel inwoners in de grote steden er last van.

Verzwakt immuunsysteem

Je hoeft niet dood te gaan aan de mazelen. Maar wanneer een patiënt ondervoed is of een verzwakt immuunsysteem heeft, kan je er aan sterven. Voor een vaccinatiedekking moet 95 procent van de bevolking zijn ingeënt.

Daarom voeren de overheid, UNICEF en World Health Organization nu massaal campagne om de bevolking te wijzen op de gevaren van de mazelen en om meer informatie te geven over inenten.

Zo
Lees ook:
Zo overtuig je twijfelende ouders om toch te vaccineren