Ophef

Veiling omstreden aquarellen 'A. Hitler' mislukt: geen koper gevonden

10 februari 2019 09:42 Aangepast: 10 februari 2019 09:44
Dit zou Adolf Hitler geschilderd hebben. Beeld © AFP

Al weken was er ophef over: de veiling van aquarellen en bezittingen die worden toegeschreven aan Adolf Hitler. Gisteren was het zover, maar de interesse ervoor bleef uit.

Vijf aquarellen gingen onder de hamer bij een veilinghuis in het Duitse Neurenberg. Ook een rieten stoel met een hakenkruis, een tafelkleed en een vaas werden geveild. 

Hitler wilde vroeger kunstschilder worden, maar werd tot tweemaal toe afgewezen voor de Kunstacademie in Wenen.

Twijfels over echtheid

Over de veiling was veel te doen in Duitsland, vooral ook omdat er twijfels bestaan over de echtheid. Tientallen werken werden om deze reden door de politie tijdelijk in beslag genomen. Uiteindelijk haalde het veilinghuis 26 werken uit de verkoop.

De aquarellen, tekeningen en schilderijen zijn gesigneerd door 'A. Hitler' of 'A.H.' De vijf aquarellen die onder de hamer gingen, zouden wel authentiek zijn. 

Deze stoel heeft ook geen nieuwe eigenaar gevonden, de vaas wel. Deze stoel heeft ook geen nieuwe eigenaar gevonden, de vaas wel.

Smakeloos

Op social media was er veel ophef en ook de burgemeester van Neurenberg uitte haar ongenoegen: ze vond de veiling 'een smakeloze vertoning'.

Maar er bleken geen geïnteresseerden voor te zijn. Alleen voor het tafelkleed en de vaas werd betaald: 630 euro en 5500 euro. Wie alsnog geïnteresseerd is in de aquarellen, kan zich nog bij het veilinghuis melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore