Tientallen miljoenen nodig

Rode Kruis opent giro 5125 voor Venezuela

08 februari 2019 04:11 Aangepast: 08 februari 2019 07:15
Venezolaanse vluchtelingen krijgen te eten in Cucuta, Colombia. Beeld © EPA

Het Rode Kruis voert de hulpverlening in Venezuela en omringende landen op. Om geld in te zamelen wordt in Nederland giro 5125 opengesteld.

In Venezuela wil de hulporganisatie medische hulp geven, door medicijnen en medisch personeel in te vliegen.

Kinderarbeid en prostitutie

In de buurlanden richt het Internationale Rode Kruis zich op de opvang van de miljoenen inwoners die uit Venezuela zijn gevlucht. Om te overleven zijn de vluchtelingen volgens het Rode Kruis vaak aangewezen op kinderarbeid of prostitutie.

Voor die hulp zijn tientallen miljoenen euro's nodig.  

Patiënten in Venezuela zonder medische hulp: 'De regering vermoordt ons!

''Er zijn geen medicijnen, geen water en geen wc.'' In Venezuela heerst bittere armoede, hongernood en er is een groot tekort aan medicijnen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Venezuela gebukt onder honger en hyperinflatie, maar Maduro regeert door

Kookpunt

De economische en politieke crisis die Venezuela al enkele jaren teistert, is de afgelopen weken tot een kookpunt gekomen, toen parlementsvoorzitter Guaido zichzelf uitriep tot interim-president en door steeds meer landen, waaronder Nederland, wordt erkend. President Maduro wordt door hen gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de crisis. 

Het land gaat gebukt onder hyperinflatie. De winkels zijn grotendeels leeg en tankstations hebben geen benzine meer. Miljoenen mensen zijn het land al ontvlucht.

Hulpgoederen geweigerd

Deze week stuurde de VS hulpgoederen naar het land, maar Maduro, die nog steeds wel door het leger wordt gesteund, heeft die hulp geweigerd en blokkeert nu de toegangswegen. Of hulp van het Rode Kruis wel wordt geaccepteerd is niet duidelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore