Buitenland

Brexitoverleg weinig opgeschoten met gesprek Juncker en May

07 februari 2019 17:32 Aangepast: 07 februari 2019 17:36
Premier May en Commissievoorzitter Juncker. Beeld © EPA

Theresa May en Jean-Claude Juncker lijken niet veel te zijn opgeschoten in hun gesprek van vandaag. De Britse premier kwam weer op bezoek in Brussel om aanpassingen in het brexitakkoord te vragen.

Specifiek wil May, op aandringen van het Britse parlement, dat de gehate backstop-clausule wordt aangepast.

Best mogelijke deal

De backstop is een verzekeringspolis die moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland, maar de prijs daarvan is dat de Britten binnen de douane-unie moeten blijven, als er geen andere oplossing wordt gevonden. Dat gaat ze te ver.

Maar die clausule staat nu eenmaal in het akkoord dat May eind vorig jaar met de EU sloot en de EU weigert ook om weer over de tekst van dat akkoord te gaan onderhandelen. Volgens de Unie is het akkoord dat er ligt de best mogelijke deal, gegeven alle eisen die het Verenigd Koninkrijk heeft gesteld aan de brexit.

Impasse

Uit de gezamenlijke verklaring die May en Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, na hun gesprek uitstuurden, blijkt dat er maar weinig schot in de zaak zit. May zou een aantal opties ter sprake hebben gebracht om tegemoet te komen aan de wensen van haar parlement. Wat die opties waren, blijft onduidelijk.

Juncker heeft op zijn beurt May nogmaals uitgelegd dat er aan de tekst van de brexitdeal niets meer gaat veranderen. En dat betekent dus dat er geen tijdslimiet aan de backstop wordt gekoppeld, iets waar veel Britse parlementariërs op aandringen.

Een tijdslimiet aan de backstop is wat Europa betreft niet bespreekbaar, omdat de regeling er nu juist is om te garanderen dat er nooit een harde grens komt op het Ierse eiland. Met een tijdslimiet zou de situatie kunnen ontstaan dat er nog geen alternatief is verzonnen om de grens open te houden, maar dat de regeling toch wordt beëindigd. En dat is nu precies niet de bedoeling.

Zachte toezegging

Juncker heeft wel wat zachte toezeggingen gedaan. Hij verklaarde open te staan voor een aanvulling op de politieke verklaring die bij de brexitdeal hoort. Daarin zou kunnen komen te staan dat er sneller afspraken kunnen worden gemaakt over de toekomstige relatie.

Dat zou wat meer zekerheid kunnen geven dat de backstop wellicht niet nodig zal zijn.

Harde woorden

Later op de dag had May ook nog een gesprek met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Die zei gisteren nog dat hij zich afvraagt hoe de speciale plek in de hel voor brexiteers zonder plan eruit ziet.

May heeft hem daarop aangesproken tijdens het gesprek en noemt de woorden 'onbehulpzaam'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore