Ga naar de inhoud
'Einde kalifaat'

Trump: terreurbeweging IS binnenkort verslagen

Donald Trump in Washington bij de conferentie over IS. Beeld © EPA

Donald Trump denkt dat hij 'misschien volgende week al' kan melden dat de terreurbeweging IS in Syrië is verslagen. Tegen die tijd is volgens de Amerikaanse president het laatste stukje grondgebied van IS heroverd en betekent dat het einde van het kalifaat.

"Ik wacht het officiële bericht af, ik wil het niet te vroeg vertellen", zei Trump vandaag op een conferentie in Washington voor landen die meedoen aan de strijd tegen IS. "Hun grondgebied is weg, dat is een belangrijke factor. Ze hebben nog een paar resten, al kunnen die heel gevaarlijk zijn."

Strijd gaat door

Trump kondigde in december aan dat hij de 2000 Amerikaanse militairen in IS-gebied gaat terughalen. Een tijdschema gaf hij niet. De waarnemend minister van Defensie Patrick Shanahan zei vorige week dat de IS-jihadisten 'voor meer dan 99,5 procent' zijn verdreven uit de Syrische gebieden die ze ooit in handen hadden. "Binnen een paar weken zal dat 100 procent zijn." Trump herhaalde die woorden.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet eerder deze week weten 'binnen zes tot twaalf maanden' een opleving van IS te verwachten als de terreurbeweging niet langer onder druk staat. Daarbij zou opnieuw grondgebied kunnen worden veroverd. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de strijd tegen IS doorgaat.

Amerikanen
Lees ook:
Amerikanen verlaten Syrië: 'Erdogan zal IS verder uitroeien'