Zwaarder dan gedacht

Aardbeving Sulawesi was zeldzame 'supershear'

06 februari 2019 18:37 Aangepast: 06 februari 2019 18:49
Overlevenden zoeken na de aardbeving en tsunami op Sulawesi naar bruikbare spullen. Beeld © AFP

De aardbeving die het Indonesische eiland Sulawesi afgelopen september trof, was een zogeheten 'supershear'. Dat is een zeldzaam soort aardbeving waardoor de schok nog zwaarder uitvalt dan gedacht.

Bij een supershear verplaatsen de schokgolven zich razendsnel door de grond, om daarna samen een nog grotere schok te vormen. Er zijn tot nu toe nog maar een stuk of tien van zulke aardbevingen bekend.

Enorme verzakking

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft satellietmetingen van het rampgebied onderzocht. De beving veroorzaakte een scheur in het aardoppervlak. Die scheur breidde zich uit met een snelheid van bijna 15.000 kilometer per uur, sneller dan gebruikelijk. Die schok duurde ongeveer een minuut. Bovendien verzakte de bodem ongeveer 5 meter, wat uitzonderlijk veel is.

Bij een supershear worden de eerste, langzamere schokgolven ingehaald door de snellere golven die erna komen. Ze komen samen en de schok wordt daardoor nog heviger, zoals de knal van supersonische vliegtuigen.

Tsunami

De beving had een kracht van 7,5. De schok veroorzaakte een tsunami met golven tot 15 meter hoog. Meer dan 2000 mensen kwamen om het leven en ongeveer 1000 mensen worden nog altijd vermist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore