Ga naar de inhoud
Buitenland

Tusk schiet uit zijn slof: speciale plek in de hel voor brexiteers

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk (r) en de Ierse premier Leo Varadkar. Beeld © EPA

De tijd van diplomatieke taal en fluwelen handschoentjes is helemaal over voor Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. In een persconferentie haalt hij ongenadig hard uit naar het brexitkamp.

"Ik heb zitten denken hoe de speciale plek in de hel eruit ziet voor hen die de brexit gepromoot hebben, zonder zelfs maar een begin van een plan hoe dat veilig uit te voeren", aldus Tusk.

'Hoe zou de hel eruit zien voor brexiteers zonder plan?'

00:18
Donald Tusk haalt hard uit naar brexitkamp

Geen slip-of-the-tongue

Zijn woorden waren zorgvuldig gekozen, bleek al snel. Want hij herhaalde zijn uitspraak nogmaals in een tweet, na afloop van de persconferentie.

"Dit is absoluut geen slip-of-the-tongue", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dit is bedoeld om met de Ierse premier een signaal af te geven richting May, voorafgaand aan haar bezoek aan Brussel morgen."

Tusk deed zijn uitspraak na afloop van een gesprek met de Ierse minister-president Leo Varadkar. De leiders spraken over de impasse die is ontstaan over de Ierse grenskwestie.

Provocatie

"Wat je ziet is dat de frustratie die de afgelopen weken leeft in Brussel in een keer naar boven komt", vervolgt Lambie. "Dit wordt ongetwijfeld in Londen gezien als een gigantische provocatie."

Lambie merkt dat men 'voor en achter de schermen helemaal klaar is met een Britse getalm over de brexit' die over 50 dagen moet plaatsvinden. Er is nog een beetje tijd om toch tot een deal te komen, klinkt het uit Berlijn en Den Haag, 'maar in Brussel en Londen is de blame game al begonnen'.

Deal wordt niet gewijzigd

Vorige week gaf een meerderheid van het Britse parlement premier May de opdracht om opnieuw te gaan onderhandelen met de EU over de Ierse backstop: de verzekeringspolis die is opgenomen in de brexitdeal om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen.

Ook May wil daar nu weer wijzigingen in aanbrengen, maar de andere EU-landen hebben al keer op keer laten weten dat er aan de tekst van de brexitdeal niets te wijzigen is zolang de Britten vasthouden aan hun rode lijnen. Ze willen uit de gemeenschappelijke EU-markt, geen vrij verkeer van personen en geen lidmaatschap van de Europese douane-unie.

Tusk herhaalde verder nog maar een keer dat de EU niet wil tornen aan het verdrag dat er nu ligt en zei te hopen dat May morgen met realistische voorstellen afreist naar Brussel. Ze zal daar spreken met Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.