State of the Union

Gepest Trumpje (11) mag met 'grote' Trump mee naar troonrede

05 februari 2019 09:42 Aangepast: 05 februari 2019 10:15
Joshua Trump (11), te gast bij de State of the Union Beeld © Witte Huis

Joshua Trump is elf jaar oud en hij wordt gepest vanwege zijn achternaam. Om het leed te verzachten hebben Donald Trump - geen familie - en zijn vrouw Melania het jochie uitgenodigd om de State of the Union, de 'troonrede' van de Amerikaanse president, bij te wonen.

Dat meldt The Washington Post. Volgens Joshua's moeder Megan Trump Berto wordt haar zoon uitgescholden: "Ze noemen hem een idioot en zeggen dat hij dom is. Hij zegt dat hij zichzelf en zijn achternaam haat, dat hij de hele tijd verdrietig is", zei de vrouw vorig jaar tegen ABC News.

First Lady Melania heeft het bestrijden van cyberpesten tot een van haar prioriteiten gemaakt. Dat staat volgens critici op gespannen voet met het feit dat haar echtgenoot op Twitter regelmatig tekeergaat tegen mensen en organisaties die hem ergeren. Hij schuwt ook persoonlijke aanvallen niet.

Holocaust-overlevende

De president en zijn vrouw hebben meer mensen uitgenodigd voor de State of the Union. Het gaat onder meer om Grace Eline, die op 9-jarige leeftijd een hersentumor kreeg. 

Ook staat Judah Samet op de gastenlijst. Hij overleefde niet alleen de Holocaust, maar in oktober 2018 ook de schietpartij in de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh.

Shutdown

Trump had de State of the Union eigenlijk eind vorige maand willen houden, maar de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, stak daar een stokje voor. Dat had te maken met de shutdown, de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid. 

Honderdduizenden ambtenaren kregen tijdelijk niet betaald omdat politici ruzie maakten over de begroting. Trump wil miljarden voor een muur aan de grens met Mexico, maar de Democraten voelen daar niets voor. Hoewel de shutdown voorlopig achter de rug is, wil Trump nog steeds geld voor zijn grensmuur.

2019, het jaar van Pelosi versus Trump - #TrumpUpdate 93

Nancy Pelosi leidt in 2019 en 2020 de Democratische meerderheid in het parlement. Wie is zij, en ligt het voor de hand dat Pelosi en Trump samen kunnen werken?

Noodtoestand uitroepen?

Over de inhoud van de speech, waarin de president zijn beleidsplannen bekendmaakt, wordt druk gespeculeerd.

Trump liet eerder doorschemeren dat hij tijdens de State of the Union iets concreets zal aankondigen. Het zou volgens Amerikaanse media kunnen gaan om het uitroepen van de noodtoestand, zodat hij kan proberen buiten het Congres om financiering voor het bouwproject te regelen.

Medewerkers zeggen dat Trump met een optimistische boodschap komt en juist samenwerking wil bepleiten. De nadruk zou liggen op onderwerpen waar Republikeinen en Democraten mogelijk onderling kunnen uitkomen, zoals infrastructuur en gezondheidszorg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore