Ultimatum verlopen

Ook Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president Venezuela

04 februari 2019 11:54 Aangepast: 04 februari 2019 13:08
Juan Guaidó Beeld © AFP

Ook Nederland erkent de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó als interim-president van het Zuid-Amerikaanse land. De Nederlandse regering volgt daarmee een groot aantal landen dat dat al eerder deed.

Vandaag verliep een ultimatum aan het regime van de huidige president Nicolás Maduro om op korte termijn nieuwe presidentsverkiezingen te houden. Maduro wees dat af.

Meer Europese landen

Guaidó riep zich 23 januari tijdens massale betogingen tegen het regime van Maduro uit tot interim-president. De VS, Canada en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse mogendheden steunden hem onmiddellijk als wettig staatshoofd.

Vandaag schaarden diverse Europese regeringen, waaronder die van Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken zich achter dit besluit.

Venezolanen helemaal klaar met Maduro: 'Elke week wordt alles duurder'

Het ooit zo rijke Venezuela zit helemaal aan de grond. Verslaggever Rik Konijnenbelt is in Caracas. Hij zag dat mensen er het beste van proberen te maken, zoals op deze markt. ''Het is geen geheim meer dat we het zwaar hebben door alles wat hier gebeurt.'

Venezuela verkeert al jaren in een diepe politieke en economische crisis. Het land gaat gebukt onder honger en hyperinflatie. Basisproducten als voedsel en medicijnen zijn daardoor in de afgelopen twee jaar voor de meesten onbetaalbaar geworden. Miljoenen mensen zijn het land al ontvlucht, waaronder de Nederlandse importeur Laurens Trebes.

Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet omdat Venezuela vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is daarmee het grootste buurland van het Koninkrijk.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Crisis Venezuela zorgt voor hoofdbrekens over Curaçao

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore