Tweede Wereldoorlog

Gehavende D-day-vlag twee weken te zien in Kunsthal

04 februari 2019 04:52 Aangepast: 04 februari 2019 04:52
D-day-vlag Beeld © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Rafels en een kogelgat. Een belangrijke Amerikaanse vlag uit de Tweede Wereldoorlog is vanaf maandag twee weken te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

De vlag wapperde op 6 juni 1944 op het landingsvaartuig LCC 60, het enige landingsschip dat Utah Beach wist te bereiken tijdens de geallieerde invasie van Normandië.

Volgens kenners is het een van de belangrijkste voorwerpen van de invasie die nog in particuliere handen is. Tot voor kort hing de vlag in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander koopt D-day-vlag voor half miljoen: 'Dit was zo emotioneel'

Trump

De vlag kwam in 2014 in handen van Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Omdat volgend jaar het de 75ste herdenking van D-day is heeft de kunstverzamelaar besloten het aan de Verenigde Staten te schenken. De 'stars en stripes' horen daar thuis zegt Kreuk.

Mogelijk komt de Amerikaanse president Donald Trump daarvoor naar Nederland, zei eerder de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump mogelijk naar Nederland voor ophalen historische vlag

Eerbetoon

Kreuk betaalde ruim 450.000 euro voor de vlag. "Het is een van de belangrijkste vlaggen die er bestaan. Het is een teken van de bevrijding en de offers die zijn gebracht. De symboliek sprak me aan," zei de kunstverzamelaar in een interview afgelopen jaar.

De vlag wordt met militair eerbetoon naar de Kunsthal gebracht en daar ontvangen in aanwezigheid van Hoekstra en minister van Defensie Ank Bijleveld. Het dundoek is tot 17 februari in het museum te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`