'Ter ondersteuning'

Trump stuurt duizenden militairen extra naar Mexicaanse grens

03 februari 2019 21:30 Aangepast: 03 februari 2019 22:31
Donald Trump Beeld © AFP

Donald Trump stuurt 3750 manschappen extra naar de grens met Mexico, nu het geld voor de muur tussen dat land en de VS die hij beloofde, niet vrijkomt.

"Het sturen van troepen naar de grens is controversieel", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hoewel Trump de situatie aan de grens omschrijft als een crisis, noemen de hoofden van de veiligheidsdiensten de instroom van ongedocumenteerden niet als een risico voor de nationale veiligheid. En troepen die naar de grens gaan, kunnen niet oefenen voor eventuele oorlogsinzet."  

De militairen mogen geen illegalen arresteren, ze kunnen hooguit de grenspolitie bijstaan. Deze soldaten zullen enkele honderden kilometers grenshek voorzien van prikkeldraad.

Geen geld

De inzet van het leger aan de zuidgrens begon rond de vorige parlementsverkiezingen, in november. Toen waren er op een gegeven moment 5000 militairen gelegerd aan de grens, dat werd later teruggebracht, en nu dus weer opgeschroefd.

President Trump heeft meerdere malen geopperd dat hij het leger in wil zetten om zijn gekoesterde muur aan de grens te bouwen. Dat zou nodig kunnen zijn omdat het parlement weigert geld vrij te maken voor de bouw. Om het werk te laten verrichten door het leger moet Trump wel de noodtoestand afkondigen. Het lijkt er niet op dat deze militairen voor dat doel ingezet gaan worden.

Shutdown

Trump zei eerder vandaag niet uit te sluiten dat hij opnieuw een deel van de Amerikaanse overheidsdiensten stillegt (shutdown) als hij geen miljarden dollars krijgt om de  grensmuur te bouwen.

"Ik haal mijn eisen niet van tafel, ik hou er niet van om dingen van tafel te halen'', zei Trump in een interview met het CBS-programma Face The Nation.

`