INF-verdrag

Rusland schort kernwapenverdrag op na beslissing van Amerikanen

02 februari 2019 11:21 Aangepast: 02 februari 2019 15:35
Beeld © Kremlin

Een dag na de Verenigde Staten stopt ook Rusland met het kernwapenverdrag INF. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd. Hij zegt dat Rusland nu gaat werken aan nieuwe raketten.

De Verenigde Staten kondigden twee maanden geleden aan uit het verdrag te willen stappen. Op een ultimatum dat ze Rusland stelden, werd niet gereageerd. Volgens de VS en de andere NAVO-landen schendt Rusland het verdrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS stapt uit kernwapenverdrag met Rusland

Gisteren hebben de Verenigde Staten het verdrag ook officieel opgezegd. De opzegtermijn van zes maanden is ingegaan. Alleen als Rusland alle wapens of wapensystemen die het verdrag verbiedt, vernietigt, dan kan het verdrag blijven.

Beschuldiging

Vandaag zegt Poetin dat de Russen hun deelname aan het verdrag stoppen. "Onze Amerikaanse partners hebben hun deelname aan het verdrag opgeschort, wij schorten nu ook op." Poetin geeft zijn minister van Defensie opdracht om nieuwe raketten te ontwikkelen en bestaande raketten verder te ontwikkelen.

De Russen zeggen dat ze alleen stoppen met het verdrag omdat de Amerikanen dat ook doen, zegt correspondent Martijn Smiers. "Volgens Poetin moet hij wel reageren. Ondertussen is hij, denk ik, ook wel blij dat het juist de Amerikanen zijn die als eerste de stekker uit het akkoord hebben getrokken. Want nu krijgt Washington bijna alle boosheid over zich heen."

Verdrag te redden

Smiers denkt dat het verdrag best te redden zou zijn, maar dat er de politieke wil niet voor is. "Als ze onduidelijkheden uit het verdrag halen en inspecties uitvoeren om elkaar gerust te stellen, zijn de problemen best op te lossen. Maar het vertrouwen is te laag, dus dat gebeurt niet." 

 

Het ontwapeningsverdrag INF werd in 1987 getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov. Ze spraken af dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, zouden ontmantelen en vernietigen.

Hoe de oude wapenwedloop eindigde en de nieuwe begon

In 1987 maakte het verdrag een eind aan de spanning tussen de VS en Rusland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore