Blackface

Amerikaanse gouverneur diep door het stof om racistische foto

02 februari 2019 09:05 Aangepast: 02 februari 2019 09:05

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan om het jaarboek van de Democratische gouverneur van de staat Virginia, Ralph Northam. Daarin is een racistische foto van hem te zien. Hij heeft inmiddels excuses aangeboden.

De Washington Post schrijft dat de foto gisteren opdook. De conservatieve website Big League Politics zette een pagina uit het jaarboek uit 1984 online. Ralph Northam was toen student. 

Op de pagina zijn ook andere foto's van Northam te zien. Maar wat vooral de aandacht trekt, is een foto van een man in 'blackface' en een ander persoon in het beruchte witte pak van de Ku Klux Klan. Het is niet duidelijk wie van de twee Northam is.

Spijt betuigd

Blackface werd in de tijd van de slavernij gebruikt om Afro-Amerikaanse slaven als typetje af te beelden. Tegenwoordig wordt het als uiting van racisme gezien. Daarom kijken Amerikanen ook met verbazing naar Zwarte Piet in Nederland.

De gouverneur zelf heeft intussen zijn excuses aangeboden. Hij vertelde daarbij niet wie van de twee hij was, maar zei dat de foto 'duidelijk racistisch en aanstootgevend' is. Hij zegt 'spijt te hebben' en biedt zijn excuses aan.

'Leider die het land nodig heeft'

Opmerkelijk detail is dat voormalig president Barack Obama in 2017 nog campagne voerde voor Northam. Hij noemde hem 'het soort leider dat het land nodig heeft'.

Onlangs stapte in Florida een topfunctionaris op nadat foto's waren opgedoken van zijn halloweenkostuum van veertien jaar geleden. De medewerker van de gouverneur had zich destijds verkleed als een zwart slachtoffer van de verwoestende orkaan Katrina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore